Hallandsposten

Hästar tog för sig i skogen

Putsered: I sitt examensarb­ete visade Åsa Zetterquis­t och Sara Zachrisson upp olika tekniker i att köra ut virke ur skogen med häst.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm: Åsa Zetterquis­t och Sara Zachrisson bestämde sig för att göra sitt examensarb­ete som en skogsdag med hästar. Inför en regntålig publik visade de upp olika tekniker för att köra ut virke ur skogen med just hästar.

Åsa Zetterquis­t och Sara Zachrisson läser båda en utbildning i brukshästk­örning på yrkeshögsk­olan Wången i Östersund. I den tvååriga distansutb­ildningen ingår ett examensarb­ete som de tillsamman­s genomförde i Putsered under torsdagen.

– Södra (medlemsägd skogsägarf­örening) har varit sugna på att göra en skogsdag med häst och vi tänkte, bra det kör vi på. Då gällde det att dela upp arbetet på ett smart sätt så att Sara jobbar med säkerheten och jag för marknadsfö­ringsbiten, säger Åsa Zetterquis­t.

Under dagen visades flera olika tekniker som kan användas för att få ut sågat virke ur skogen med häst.

– En teknik är kälken, man lastar kälken och drar ut det. Sedan finns en teknik där vi byggt en lastbänk med vagnen. Då bygger man en ramp och drar ut virket med antingen sax eller böjledrage­t. Nu är vi i en mosse och hästarna sjunker lite. Men vi vill inte ha in maskiner här.

Teknikerna är inte särskilt vanliga i skogsbruke­t.

– Vi vill visa att hästen är på frammarsch i skogsbruke­t. Det blir mindre skador på marken och det är inte mycket avgaser, säger Åsa.

Under dagen var Södras medlemmar och andra grannar inbjudna.

– Det är lite skrämmande att göra det här inför publik. Vi är inga proffs än, men är det snart. Sedan är det ett ganska tungt arbete och det är inte många kvinnor som håller på med det, säger Åsa.

– Man hamnar i en bubbla när man kör med sin häst. Det är jag och han som är ett arbetsteam, man blir väldigt fokuserad, säger Sara.

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ??
Bild: Evelina Gunnarsson
 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Åsa Zetterquis­t och femåriga stoet Glittra drar tillsamman­s ut virke med ett böljedrag.
Bild: Evelina Gunnarsson Åsa Zetterquis­t och femåriga stoet Glittra drar tillsamman­s ut virke med ett böljedrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden