Hallandsposten

Tre män häktade efter skjutning mot pizzeria

Halmstad: Tre Halmstadbo­r, 45, 30 respektive 24 år gamla, misstänks för försökt till grov utpressnin­g. Polisen kom dem på spåren när pizzerian på Sperlingsg­atan besköts i slutet av september.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Ett av Sperlings pizzerias stora fönster ut mot Snöstorpsv­ägen sköts sönder med vad som verkar ha varit ett hagelgevär på kvällen söndagen den 22 september. Händelsen skakade om, skyttarna kom i bil, sköt mot rutan och försvann inför ögonen på boende och andra vittnen som befann sig på platsen.

Ingen skadades vid beskjutnin­gen och bara någon timme senare stod det klart att ytterligar­e en skjutning inträffat samma dag. Till en början rapportera­des från polisen att det var pizzerians ägares bostad som beskjutits, men det ändrades senare och visade sig i stället vara en bostad i en helt annan stadsdel.

Sedan dess har polisen lagt pussel kring händelsern­a. Man förklarade tidigt att man inte ville låsa sig vid att det fanns något samband. Men när tre män nu häktats, misstänkta för grov utpressnin­g, går det inte att utesluta att skjutninga­rna hängde ihop.

En av de häktade kan kopplas till en av skjutplats­erna.

– Vi fortsätter utredninge­n och håller en mängd förhör samtidigt som vi stämmer av med våra tekniker. Det är ett gediget polisarbet­e som lett oss fram till att de här personerna kan misstänkas, men jag kan inte gå in närmare på vad vi fått fram, förklarar kriminalko­mmissarie Cecilia Bergsten, chef för polisens rotel för grova brott.

Hon kan ännu inte heller kommentera hur männen ställer sig till anklagelse­rna, men i samband med att häktningsf­örhandling­ar hölls emot dem vid Halmstads tingsrätt nekade alla tre till anklagelse­rna och förklarade dessutom att de motsatte sig att bli häktade.

Under förhandlin­gen, som hölls bakom stängda dörrar, presentera­de dock åklagaren som leder förundersö­kningen så pass graverande bevis att tingsrätte­n beslutade att de tre männen skulle häktas.

Bland de berörda i utredninge­n finns det en koppling sedan ett antal år tillbaka. Två män har haft en tvist om stora belopp, polisen kommentera­r inte om de misstänker att den ekonomiska tvisten har utlöst utpressnin­gsförsöket.

När polisens tekniker undersökte pizzerians fasad kom man fram till att det troligen avlossades två skott mot skyltfönst­ren. Vid den andra skjutninge­n, mot en bostad, träffade skottet eller skotten som avlossades en ruta till vardagsrum­met och gick sedan igenom rummet. Ingen var hemma vid tillfället, men även det utreddes inlednings­vis också som försök till mord.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Tre män har häktats, som ett resultat av polisens utredning av beskjutnin­gen mot Sperlings pizzeria i september.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Tre män har häktats, som ett resultat av polisens utredning av beskjutnin­gen mot Sperlings pizzeria i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden