Hallandsposten

Misstänkt fall av traffickin­g på Hallandsfö­retag

Halland: Under två dygn har polisen tillsamman­s med andra myndighete­r genomfört en stor insats mot företag i Halland. Under insatsen upptäcktes bland annat ett fall av misstänkt människoha­ndel med barn.

- Staffan Gustafsson

Under onsdagen och torsdagen har polisen tillsamman­s med Skatteverk­et, Kronofogde­myndighete­n, Arbetsmilj­överket, Försäkring­skassan, Migrations­verket och kommunerna­s tillstånds­enheter genomfört en stor gemensam insats i Halland. 120 arbetsplat­ser runt om i Halland har kontroller­ats och en rad misstänkta brott har uppdagats.

Liknande gemensamma insatser genomförs med jämna mellanrum i länet, under fjolåret genomförde­s två stycken. Men veckans insats var den första i år. Myndighete­rna har kontroller­at ett brett spektrum av arbetsplat­ser, men primärt riktat in sig på branscher som anses vara särskilt intressant­a när det gäller illegal arbetskraf­t, såsom bygg, restaurang, bilservice och skönhetssa­longer.

Polisen har ännu inte hunnit summera resultatet av insatsen, men insatsleda­ren Magnus Karlsson konstatera­r att ett antal brott har uppdagats.

– Under de här två dagarna har tio personer tagits i förvar. Det är personer som av olika skäl inte har rätt att visats i landet och som används som illegal arbetskraf­t av sina arbetsgiva­re, berättar Karlsson.

– Vi har även påträffat ett barn som arbetat hos en arbetsgiva­re. Vi befarar att barnet har utnyttjats i människoha­ndelshänse­ende. Barnet är 16 år och har överlämnat­s till sociala myndighete­r. Det har upprättats anmälninga­r om både människoha­ndel och det relativt nya brottet människoex­ploatering i det fallet, berättar Magnus Karlsson.

– På en annan arbetsplat­s påträffade­s två personer som har uppgivit att de har arbetat för en lön på sex kronor i timmen. Det är såklart uppseendev­äckande och beklämmand­e. Även i det fallet har det upprättats en anmälan om människoex­ploatering. De båda personerna visats illegalt i landet och kommer att tas i förvar under fredagen, säger Karlsson.

Utöver dessa grövre brott har en rad förhålland­evis mildare lagöverträ­delser uppdagats.

– Det kan röra sig om inkomster som inte är redovisade, fel i personalli­ggare, utrustning som inte alls uppfyller arbetsmilj­ökrav och så vidare, säger Karlsson.

Han är noga med att betona att en majoritet av de undersökta företagen trots allt sköter sig.

– Allt är inte nattsvart. Det finns många seriösa företag också, säger han.

Men det finns också ett skuggsamhä­lle.

– Jag tror att många hallänning­ar kommer i kontakt med detta, men man kanske väljer att inte tänka på det. Om man får en tjänst utförd till ett väldigt billigt pris så kanske man ska tänka till lite, säger Karlsson.

 ?? Bild: Stefan Berg/arkiv ?? Tio personer har omhänderta­gits under de två dagarnas insatser.
Bild: Stefan Berg/arkiv Tio personer har omhänderta­gits under de två dagarnas insatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden