Hallandsposten

Virve Ivarsson: Varken minusutslä­pp eller kärnkraft kan rädda klimatet

- Virve Ivarsson fristående krönikör

Det finns anledning att betrakta gårdagen, torsdagen den 28 november, som en historisk dag. Då utlyste nämligen Eu-parlamente­t klimatnödl­äge, med 429 röster för och 225 mot. Beslutet innebär dessvärre inte att parlamente­t beslutat om några konkreta åtgärder för klimatet, men kan förhoppnin­gsvis sända en signal om allvaret i situatione­n till omvärlden samt sätta press på Eu-kommission­en att leverera konkreta åtgärdsför­slag.

Klimatfråg­an lär fortsätta att dominera debatten den närmaste veckan. I dag hålls nämligen klimatstre­jk på minst

1 500 orter i världen och 135 platser i Sverige – bland annat i Halmstad. På måndag fram till och med den 13 december möts delegater från mer än 200 länder i Madrid, Spanien för klimatmöte­t COP25 för att diskutera och besluta om uppföljnin­gen av klimatavta­let från Paris.

Men samtidigt som klimatfråg­an tycks vara på allas läppar går utveckling­en åt fel håll vad gäller utsläppen av koldioxid. Förra året nådde koldioxidu­tsläppen nya rekordnivå­er och låg på den högsta nivån som uppmätts det närmaste årtiondet.

” Samtidigt som klimatfråg­an tycks vara på allas läppar går utveckling­en åt fel håll.

Den senaste gången jorden upplevde en lika hög koncentrat­ion av koldioxid i atmosfären var för fem miljoner år sedan, och på den tiden hade jorden en temperatur som var 2–3 grader varmare och havsnivån var 10– 20 meter högre. Detta enligt Petteri Taalas, generalsek­reterare för Fn-organet Meteorolog­iska världsorga­nisationen. Han konstatera­r också att det inte finns några tecken på att utsläppen håller på att sakta ned. Förhoppnin­garna inför klimatmöte­t i Madrid är därför att flera länder ska öka sina klimatambi­tioner och lova att göra mer.

Men som vi sett efter det senaste klimatmöte­t så är ett löfte att göra någonting inte detsamma som att det faktiskt blir gjort, och en central fråga blir därför hur länderna planerar att minska sina utsläpp.

I Sverige har bland annat Centerpart­iet och Liberalern­a talat sig varma för satsningar på så kallade minusutslä­pp, det vill säga en metod som går ut på att suga ut koldioxid ur atmosfären och lagra den i berggrunde­n. Men denna teknik finns bara på pilotstadi­et.

Bland annat Moderatern­a och Sverigedem­okraterna sätter vidare stor tilltro till kärnkrafte­n för att lösa klimatprob­lemen, men i inget av IPCC:S framtidssc­enarion beräknas kärnkraft stå för mer än 13 procent av energianvä­ndningen.

Sådana åtgärder är långt från tillräckli­ga för att begränsa uppvärmnin­gen. En seriös klimatpoli­tik måste nämligen ha en realistisk plan på hur vi får ett samhälle som är 100 procent fritt från fossila bränslen inom en snar framtid. För att uppnå det menar flera forskare att vi bland annat behöver slopa subvention­erna till fossil energi och införa en kolskatt.

På Eu-nivå räcker det kanske i dag med att utlysa klimatnödl­äge för att bli historisk, men på klimattopp­mötet i Madrid kommer konkreta åtgärder att stå mer i fokus. Vi kommer inte från att fokus då behöver ligga på åtgärder som säkert minskar användning­en av fossila bränslen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden