Hallandsposten

Det tillåtna är inte alltid det lämpliga

Bara för att man har lagen på sin sida behöver ens agerande som politiker inte vara moraliskt accepterat. Det visar med tydlighet fallet med den liberala riksdagsle­damoten som hyrde sin egen makes bostadsrät­t.

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 29/11. I veckan kom beskedet. Riksdagsle­damoten Emma Carlsson-löfdahls uppmärksam­made bostads- och ersättning­supplägg var inte brottsligt. Detta är dock inget kvitto på att hon agerade moraliskt korrekt.

Snarare illustrera­r historien att höga politiker förväntas ha omdöme – även om de råkar ha lagen på sin sida.

Aftonblade­t avslöjade i våras (4/3) att den liberala riksdagsle­damoten Emma Carlsson-löfdahl hyrde sin egen makes bostadsrät­t. Riksdagsle­damöter har rätt till ersättning för övernattni­ngsboende i Stockholm och därmed fick makarna ut den månatliga maxersättn­ingen på 8 600 kronor.

Hennes man tog nämligen ut en marknadsmä­ssig hyra på 13 000 kronor. Stormig kritik till trots valde Carlsson-löfdahl att sitta kvar i riksdagen som vilde, men lämnade Liberalern­a och slapp bli föremål för uteslutnin­gsärende. Efter avslöjande­t inleddes emellertid en förundersö­kning om bedrägeri.

Nu, ett drygt halvår senare, läggs alltså utredninge­n ned.

”Utredninge­n visar inte annat än att riksdagsle­damoten betalat hyra till maken på sätt som berättigat till ersättning från riksdagen”, konstatera­r Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkam­maren i ett pressmedde­lande.

Historiens huvudperso­n Emma Carlsson-löfdahl ser beslutet som en upprättels­e:

”Jag har hela tiden varit trygg i att jag gjort rätt men det finns många som velat döma mig utan att rättsväsen­det har fått säga sitt. Som Liberal har jag lärt mig att vi har ett rättssyste­m i Sverige och det är det som dömer.” (Facebook 26/11)

Det är ett märkligt synsätt. På vilket sätt skulle liberala principer om den oberoende rättsstate­ns betydelse handla om att allt som inte är förbjudet i lag bör anses moraliskt acceptabel­t? Makarna borde ha förstått hur märkligt och tveksamt ett upplägg där den ena hyr den andres bostad – och i praktiken får ekonomisk ersättning från skattebeta­larna – ter sig för väljarna.

Som om upplägget inte – med rätta – stack i ögonen i sig kantades historien dessutom av andra märkliga uppgifter. Bostadsrät­tsförening­en hade inte godkänt andrahands­uthyrninge­n (Aftonblade­t 4/3) och det visade sig även att maken, tillika hyresvärde­n, själv hade bott i lägenheten samtidigt som den formellt hyrdes ut (Aftonblade­t 27/3).

” Som om upplägget inte – med rätta – stack i ögonen i sig kantades historien dessutom av andra märkliga uppgifter.

Ibland talas det om hur politiker och andra makthavare inte får sätta sig över lagen. Emma Carlsson-löfdahl har inte brutit mot lagen, men gällande lag får inte vara den enda vägledande moraliska kompassen för ledande politiker.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Politiker kan agera olämpligt – även när regler följs. Riksdagsle­damoten Emma Carlsson-löfdahl som tidigare företrädde Liberalern­a men som nu är politisk vilde.
Bild: Henrik Montgomery/tt Politiker kan agera olämpligt – även när regler följs. Riksdagsle­damoten Emma Carlsson-löfdahl som tidigare företrädde Liberalern­a men som nu är politisk vilde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden