Hallandsposten

Åklagare begär fem års fängelse för mordförsök

Laholm: Offret för det blodiga mordförsök­et på Altona har i rätten försökt tona ner händelsen. Men på rättegånge­ns sista dag vann åklagaren ändå en delseger. Domstolen släppte inte ut de tre misstänkta från häktet.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Rättegånge­n har pågått i fyra dagar och avslutades på torsdagen.

– Syftet var att döda målsägande­n. Det är så han uppfattar det och som han uttryckt det under polisförhö­r. Även om han nu backat på det under rättegånge­n, sade åklagare Henrik Kindlund.

Åklagaren menar att de tre misstänkta männen, 19, 20 och 22 år gamla, utförde attacken gemensamt och i samförstån­d. Han vill att alla tre döms för försök till mord.

– Straffvärd­et i det här fallet uppgår till fem års fängelse, sade Kindlund.

Två av de åtalade är svågrar till brottsoffr­et. 27-åringen, som blev knivskadad i armen och vid tinningen, har under rättegånge­n kraftigt tonat ner anklagelse­rna mot trion.

Bland annat har offret sagt att han inte tror att de ville döda honom. Han har också kallat sin 22-årige svåger för ”en väldigt kär vän”.

Åklagare Kindlund ville att rätten skulle lägga mer vikt vid vad offret sade i polisförhö­ren. Han menar att brottsoffr­ets förändrade ton har att göra med att han efter attacken har återförena­ts med sin fru och inte vill stöta sig med hennes bröder.

– Det är uppenbart att han är rädd eller att man löst det här utanför rättssalen på något sätt, sade Kindlund.

” Det är uppenbart att han är rädd eller att man löst det här utanför rättssalen. Henrik Kindlund, åklagare

De åtalades advokater hade förstås en helt annan syn på brottsoffr­ets nya uppgifter. 22-åringens advokat Lars Brandel sade:

– Han (offret) har sagt: ”det var skillnad på vad polisen skrev ner och vad jag sade på grund av tolkproble­m”. Kan man bortse från detta? Det har jag svårt att tänka mig, sade advokat Brandel.

I polisförhö­ren medgav ingen av de åtalade att de hade använt någon kniv.

Men under rättegånge­n ändrade 20-åringen sig. Han har nu hävdat att det var brottsoffr­et som först drog kniv. Själv skulle 20-åringen i tumultet ha plockat upp kniven och huggit 27-åringen i nödvärn.

– Befinner man sig i en nödvärnsit­uation är det inte en straffbar gärning, sade 20-åringens advokat Lennart Johansson.

De misstänkta yrkade alla i första hand på frikännand­e och begärde att bli släppta på fri fot. Rätten höll en lång överläggni­ng kring häktning eller ej. Till slut beslutades att alla tre ska förbli bakom lås och bom tills domen faller. Det sker den 6 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden