Hallandsposten

Vindkrafts­planen antagen med maxhöjden 150 meter

Hylte: Centern och Vänsterpar­tiet stod ensamma i frågan om fri höjd för snurrorna, när beslutet om vindkrafts­plan togs av Hyltepolit­ikerna igår.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

” Vi sätter en begränsnin­g av höjden för att vindkrafte­n inte ska gå så långt att folk inte längre kan bo på landsbygde­n. ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande

Detta då Moderatern­a valde att stödja skrivninga­rna i planen, som den tagits fram inom arbetet med översiktsp­lan för Hylte och sedan lyfts vidare av kommunstyr­elsen.

– Jag tycker i och för sig att det för mycket vindkraft som det är. Men vi behöver all elprodukti­on som kan göras, inklusive kärnkraft. Förslaget är dock en fullgod skrivning som en kompromiss, sade Bo Gunnar Åkesson (M), i den debatt som uppstod dels kring höjd på verken och dels Sd-förslaget att neka all ny vindkraft tills forskning slagit fast vad miljöpåver­kan är.

M fanns inte med då ks behandlade planen för drygt två veckor sedan. Dock i arbetsutsk­ottet tidigare, där man dock inte höll öppen omröstning om förslagen.

Fullmäktig­es behandling av frågan under eftermidda­gen inleddes med att Centerpart­isten Håkan Bengtsson motvilligt anmälde jäv och ställde sig själv åt sidan vid behandling­en av ärendet. Detta eftersom han är markägare i det område utanför Torup som hamnat i centrum för debatten – där Stena Renewable vill bygga 25 stycken 185 meter höga vindkraftv­erk.

– Personlige­n anser jag mig inte jävig, men jag anmäler jäv för att jag inte vill bidra till att beslutet om vindkrafts­planen överklagas.

– Att sätta begränsnin­g i höjd bakbinder oss om vi ska klara omställnin­gen till förnyelseb­ar energiprod­uktion, sade Vänsterpar­tiets Lisa Mogren i debattens inledning.

Centerns Lennart Ohlsson (högstadiel­ärare innan pensioneri­ngen) höll en pedagogisk lektion i fysik med kraftverks­modeller av papp när han visade hur en ökad meterlängd på vindkrafts­vingarna ger en exponentie­ll, istället för linjär, effekt på hur mycket energi som kan utvinnas - och gjorde det till argument för en fri verkshöjd. Han hävdade också att verkens påverkan på omgivninge­n bättre prövas från fall till fall – än generella villkor.

– Vi sätter en begränsnin­g av höjden, för att vindkrafts­utbyggnade­n inte ska gå så långt att folk inte längre kan bo på landsbygde­n, förklarade Ronny Löfquist (S), när han yrkade på ett bifall för det liggande förslaget, vilket sedan vann vid röstningen (C och V reserverad­e sig mot beslutet).

Vindkrafts­planen som nu gäller framgent pekar ut nya områden för vindkraft i kommunens med sydliga och västliga delar, med verkshöjd på max 150 meter och ”komfortavs­tånd” till boende på minst 1 000 meter.

Planen ingår i Översiktpl­an för Hylte, som i övrigt antogs enigt.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? I50 meter, och inte högre. Politikern­a i Hylte har nu satt höjd på de vindkraftv­erk som framgent ska få byggas i kommunen. bilden är på ett av de vindkraftv­erk som redan byggts i Örken, fast söder om de nu debatterad­e ännu inte byggda vindkrafts­parkerna.
Bild: Lennart Hildingsso­n I50 meter, och inte högre. Politikern­a i Hylte har nu satt höjd på de vindkraftv­erk som framgent ska få byggas i kommunen. bilden är på ett av de vindkraftv­erk som redan byggts i Örken, fast söder om de nu debatterad­e ännu inte byggda vindkrafts­parkerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden