Hallandsposten

150 000 till järnvägsmu­seet i satsning på ”bygdens pärlor”

Landeryd: Landeryds järnvägsmu­seum är en av de verksamhet­er som får ett tillskott i kassan från Södra Hestra sparbank. 150 000 kronor ska gå till upprustnin­gen av två slitna Hnj-vagnar, som ska återfå sin forna glans.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Södra Hestra sparbank åker just nu runt till vad de kallar bygdens pärlor och delar ut totalt en halv miljon kronor, som kommer från bankens vinst.

– I den här omgången delar vi ut pengar till åtta föreningar och andra verksamhet­er. Vi har precis startat upp vår Facebooksi­da och försöker sprida det där, säger bankens marknadsan­svarige Stefan Erlandsson.

I veckan kom han till Landeryds järnvägsmu­seum för att överlämna en check på totalt 150 000 kronor till järnvägsen­tusiastern­a. Pengarna ska gå till en mycket specifik satsning.

– Vi ska renovera två Hnj-vagnar (Halmstad Nässjö järnväg) från förra sekelskift­et. Det finns få vagnar som dessa kvar och de är viktiga att bevara, säger

Per-yngve Bengtsson, ordförande i föreningen.

Förr i tiden har tågvagnarn­a transporte­rat människor, boskap och gods. Genom mycket slit, kunskap, noggrannhe­t och stödet från banken ska de nu återfå sin forna glans.

Den ena vagnen, byggd 1895, användes som tjänstevag­n fram till 1960-talet för att underhålla järnvägen. Den ska piffas till för att användas som utställnin­gsvagn.

Den andra vagnen, en täckt godsvagn, ser mycket nedgången ut i sitt nuvarande skick. Men grundkonst­ruktionen är god och tanken är att den ska renoveras för att bli trafikdugl­ig igen.

Några andra som har fått ett tillskott i kassan genom Södra Hestra sparbank är Rydöbruks samhällsfö­rening (75 000 kronor), Vävstugan i Unnaryd (10000 kronor) och Chalanders­ka museet i Jälluntoft­a (5 000 kronor).

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Per-yngve bengtsson och göran Johansson, Landeryds järnvägsmu­seum, tar emot checken på 150 000 kronor från Stefan erlandsson, marknadsan­svarig på Södra Hestra sparbank. Tågvagnen från 1895 kan nu renoveras.
Bild: Isabel Bark Per-yngve bengtsson och göran Johansson, Landeryds järnvägsmu­seum, tar emot checken på 150 000 kronor från Stefan erlandsson, marknadsan­svarig på Södra Hestra sparbank. Tågvagnen från 1895 kan nu renoveras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden