Hallandsposten

Finansmini­stern rasar över M-utspel

Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Vänsterpar­tiet försöker nu sätta extra press på regeringen att inte gå med på en höjd Eu-avgift för Sverige. Det möter hård kritik från finansmini­ster Magdalena Andersson (S). – Det här är en värdelös förhandlin­gsstrateg

- Owe Nilsson/tt

I ett gemensamt initiativ i finansutsk­ottet i går, föreslog de tre partierna att utskottet kräver att regeringen ska meddela övriga Eu-länder att den saknar stöd i riksdagen för att låta Sveriges Eu-avgift öka.

Enligt Eu-kommission­ens förslag till ny långtidsbu­dget för EU skulle Sveriges medlemsavg­ift öka med cirka 15 miljarder kronor. Regeringen har sagt ifrån att det inte kommer att accepteras, men de tre partierna vill sätta ytterligar­e press på regeringen att verkligen driva den linjen i budgetförh­andlingarn­a.

Magdalena Andersson framhåller att regeringen inte har någon annan uppfattnin­g i sak.

– I sak har vi samma ingång att hålla nere Sveriges avgift, där har vi precis samma ambition. Och det har varit en styrka att vi har kunnat ha riksdagen bakom oss i de diskussion­erna. Men att Sverige nu skulle börja komma med några ultimativa krav, det är en värdelös förhandlin­gsstrategi, säger hon.

– Det där vet Elisabeth Svantesson (M). Hon har suttit i regeringen och varit med i internatio­nella förhandlin­gar. Man blir irrelevant, säger Andersson.

Enligt finansmini­stern har gårdagens utspel från de tre partierna

redan skadat Sverige i förhandlin­garna.

– Det här är en extremt olycklig tajming, för vi är mitt i ett känsligt förhandlin­gsläge. Bara i dag har vi på finansdepa­rtementet haft flera kontakter med andra länder, och jag kommer att ha kontakt med mina kollegor under dagen, säger Magdalena Andersson (S).

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Finansmini­ster Magdalena Andersson (S).
Bild: Claudio Bresciani/tt Finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden