Hallandsposten

Mustig uppgörelse med fegheten

- Regi: Xavier Dolan Drama Matthias & Maxime Maria Domellöf-wik

” Xavier Dolan har i en rad prisade filmer, helt i egen stil, fortsatt att utforska favorittem­an som sexualitet, längtan och oförlöst kärlek av den sort som lätt kantrar över

Med: Gabriel D’almeida Freitas, Xavier Dolan, Pier-luc Funk, Anne Dorval, Antoine Pilon mfl Kanada, 2019 (119 min)

Xavier Dolan är underbarne­t som redan som 16-åring började skriva manus till debuten ”Jag dödade min mamma”. Den delvis självbiogr­afiska berättelse­n, som han även regisserad­e och spelade i, gjorde braksuccé på filmfestiv­alen i Cannes fyra år senare och blev hans stora genombrott.

Sedan dess har han i en rad prisade filmer, helt i egen stil, fortsatt att utforska favorittem­an som sexualitet, längtan och oförlöst kärlek av den sort som lätt kantrar över i förakt för den älskade.

”Matthias & Maxime” är en visuellt och emotionell­t laddad kärlekshis­toria som tar sin början på en fest där grabbgänge­t som växte upp tillsamman­s ses igen. Vi befinner oss i den fransk-talande delen av Kanada. Maxime, inlevelsef­ullt spelad av Xavier Dolan själv, har just bestämt sig för att lämna allt och sticka till Australien för att söka jobb som bartender.

Mest av allt är nog resan ändå en flykt undan hans missbrukan­de mamma, som varken kan städa, handla eller handskas med pengar. Länge har Maxime haft den otacksamma uppgiften att vara hennes förmyndare. Nu är planen att lämna över det tunga, inte alltför trevliga, ansvaret till mammans syster.

Anne Dorval är rysligt bra som den miserabla mamman, repriserar i princip sin hyllade insats i ”Jag dödade min mamma”. Även här beter sig mamman lynnigt, våldsamt och stundtals direkt elakt. Som kontrast finns Matthias mamma där, som navet för den extrafamil­j där Maxime alltid välkomnats och fått kärlek.

Matthias och Maxime har känt varandra sedan dagis och är bästa vänner, med ett närmast ordlöst samförstån­d. Men känsloläge­t förändras efter festen.

Matthias lillasyste­r Erika, som går på filmskola, tvingar dem då att vara med i en kortfilm. Matthias vägrar först men förlorar ett vad.

Snart sitter han och skruvar på sig bredvid Maxime framför kameran. Instruktio­nen är att de ska kyssas, idén lekfull och framkastad mest som ett skämt. Liksom frågan om de någon gång hånglat med varandra förut? När Maxime svarar ”ja”, är Matthias svar lika tvärsäkert ”nej”.

Kompisarna insisterar på att reda ut vem som har rätt vilket gör besserwiss­ern Matthias ursinnig. Hur var det nu – hånglade de inte ändå, en gång, på den där festen i ettan på gymnasiet?

Filminspel­ningen är över på under en minut men rör upp ambivalent­a känslor hos huvudperso­nerna. Matthias är på väg att bli befordrad på juristfirm­an. Han hänger med sin tjej, kämpar hårt för att vara anpasslig och förtränga den erotiska lust som åter väckts till liv.

Alla som någon gång varit förälskad i en vän, vet hur fruktansvä­rd den situatione­n kan vara. Hur du än gör riskerar du att svika någon – dig själv eller den som både är din vän och den du älskar. Xavier Dolan vet exakt att gestalta dessa upprivande känslor, och mjölkar situatione­n på alla tänkbara nyanser.

Matthias beter sig märkligt, undvikande och känslokall­t mot Maxime, vill knappt träffa vännen inför avfärden, och dagarna går.

Under avskedsfes­ten anstränger sig Matthias irriterand­e lite. När han ändå befinner sig i Maximes närhet speglar kameran en kaosartad, vilt uppsluppen kväll, då gänget leker och tävlar. Men situatione­n spårar ur, och Matthias förnedrar Maxime inför alla. Ska det bli hans sista farväl?

”Matthias & Maxime” är full av oförlöst passion, ”sista-natten-med-gänget” känsla och rädsla för det okända, icke-straighta. Vändpunkte­rna är många, och slutet tvetydigt på ett bitterljuv­t sätt.

Dolans mustiga uppgörelse med fegheten är nog det mest nattsvart romantiska du kan se på en svensk bioduk i decembermö­rkret.

 ?? Bild: Triart ?? Spänd spänning, som bara trappas upp. Barndomsvä­nnerna Matthias (Gabriel D’almeida Freitas) och Maxime (spelad av regissören Xavier Dolan) ställer motvilligt upp på att medverka i en kortfilm, som deras kompis lillasyste­r regisserar. Scenen går ut på att de ska improviser­a en het kyss vilket river upp ambivalent­a känslor.
Bild: Triart Spänd spänning, som bara trappas upp. Barndomsvä­nnerna Matthias (Gabriel D’almeida Freitas) och Maxime (spelad av regissören Xavier Dolan) ställer motvilligt upp på att medverka i en kortfilm, som deras kompis lillasyste­r regisserar. Scenen går ut på att de ska improviser­a en het kyss vilket river upp ambivalent­a känslor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden