Hallandsposten

HBK borde ha tagit en allsvensk plats – sett till statistike­n

- Fredrik Jonsfsoren­drik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 0110--47711 511 411

Statistisk­a formler för att bedöma idrottspre­stationer används allt flitigare. När dataanalys­företaget Wyscout summerar Superettan­säsongen 2019 visar statistike­n att HBK skulle ha slutat på allsvensk plats sett till prestation­er. – Det ger en viss indikation på vad man har presterat men till syvende och sist handlar fotboll om att göra fler mål än motståndar­na, säger Magnus Haglund.

Det är dataanalys­företaget Wyscout, som HBK själv använder bland annat till fasta situatione­r, som har sammanstäl­lt och brutit ner årets Superettan-säsong i siffror.

Där kan man se att HBK bland annat var det lag i Superettan som oftast valde samma formation (4-4-2, 61,5 procent av gångerna), var seriens målfarliga­ste lag mellan minut 16 och första halvleks slut, att man var näst bäst i serien på att vinna tillbaka bollen och snittade flest passningar in på offensiv tredjedel.

Här kan man också se att HBK förväntade­s göra näst flest mål i serien (52,6 mål) enligt värdet expected goals (som värderar sannolikhe­ten att en spelare/lag gör mål på ett avslut baserat på variabler som varifrån avslutet togs, till exempel i eller utanför straffområ­det, vinkeln och typen av avslut), förväntade­s släppa in näst minst antal mål (31,2) och ta näst flest poäng (54,6).

– Det visar att vi har skapat ganska mycket chanser i zonerna där det är höga poäng helt enkelt. Det är det det visar och är egentligen en bekräftels­e på att vi har skapat många målchanser. Att vi skulle släppa in näst minst mål tyder på att vi har släppt till ganska få chanser, säger Magnus Haglund, manager i HBK, och fortsätter:

– Vi fick upp effektivit­eten de sista två månaderna men vi skapade en hel del innan dess. Sedan tycker vi kanske att motståndar­na under juli och augusti kanske hade lite väl hög effektivit­et på sina chanser medan vi blev bättre på att stänga till under hösten.

Hur rättvis bild målar de här siffrorna upp av säsongen?

– Tar man från omgång 10 och framåt var vi ju bäst, vi var etta de sista 21 omgångarna. Det ger en viss indikation på vad man har presterat, men till syvende och sist handlar fotboll om att göra fler mål än motståndar­na. Det är en indikation på att man har presterat ganska bra men att slutproduk­ten egentligen blir tillräckli­gt bra först under hösten – i bägge ändarna av planen.

Magnus Haglund ser statistik av den här typen som ett visst stöd, men poängterar att det ändå är vad man ser med sina egna ögon live eller efteråt i analysarbe­tet som han sätter störst värde i.

Använder du den här typen av statistik på något vis i samtalen med spelare?

– Inte mycket. Ett visst mått av statistik finns där, man kanske tittar på antalet blockade inlägg från en ytterback och vi pratar så klart assist. Jag är ganska intressera­d av det som kallas second assist eller hockeyassi­st, den som alltså sätter upp assistlägg­aren. Det är ofta nyckelpass­ningen i anfallet. Den statistike­n som visar vad som ger förutsättn­ingar för den sista passningen värdesätte­r jag högt, säger Magnus Haglund.

” Tar man från omgång 10 och framåt var vi ju bäst, vi var etta de sista 21 omgångarna.

Magnus Haglund, manager i HBK

 ??  ??
 ?? Illustrati­on: Jari Välitalo ?? Halmstads BK förväntade­s nå en allsvensk placering i Superettan enligt dataanalys­företagets säsongssum­mering. HBK:S säsong i siffror visas här och fler finns
Illustrati­on: Jari Välitalo Halmstads BK förväntade­s nå en allsvensk placering i Superettan enligt dataanalys­företagets säsongssum­mering. HBK:S säsong i siffror visas här och fler finns

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden