Hallandsposten

S säger nej till privat förskola för 100 barn

Skummes lövs strand: Alldeles för stor och för många barn per anställd. Vänsteropp­ositionen är starkt kritisk till Norlandias planerade förskola på Västkustvä­gen. – Jag är så fruktansvä­rt emot det, säger Bo Tengqvist (S).

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: ”Jag tycker inte att det är klokt”, säger Bo Tengqvist (S) om koncernen Norlandias planer på att bygga en stor förskola på liten tomt i Skummeslöv­sstrand.

Den norska koncernen Norlandia vill öppna en ny förskola för upp till 100 barn i Skummes lövs strand.

För att få bygglov måste koncernen först ha klart med ett tillstånd från Laholms kommun att bedriva fristående förskola. Nyligen var ansökan uppe för beslut i barn- och ungdomsnäm­nden (bun).

Socialdemo­kraterna drev på hårt för ett avslag.

– Vi är helt avvisande till detta. Kolla på tomten. Den är väldigt liten i förhålland­e till att man vill ha en förskola med 100 barn. Det skulle bli den största förskolan i hela området, säger Bo Tengqvist (S), andre vice ordförande i bun.

Partiets invändning­ar är både ideologisk­a och praktiska. S anser att barnomsorg­en ska skötas av kommunen eller i kooperativ, inte av koncerner med vinstintre­sse.

– De har sämre bemanning än i våra kommunala förskolor. Det är redan pressat i dag. Vi har en personaltä­thet på 5,5 barn per anställd, de vill ha 6,2. Det är väl klart för att tjäna pengar, säger Bo Tengqvist.

Han hävdar vidare att trafiksitu­ationen blir ohållbar. Alla föräldrar som ska hämta och lämna samt personalen blir, tillsamman­s med trafiken till återvinnin­gsstatione­n och befintliga bostäder, för mycket för korsningen Västkustvä­gen/stora Strandväge­n.

Tomten mäter 4 100 kvadratmet­er. Det lämnar inte så mycket utrymme åt barnen att leka på gården när byggnaden är på plats, anser S.

– Att säga att det finns skog och strand i närheten håller inte. Man kan inte dra ner alla små ungar till lekplatsen på ängen varenda vardag, säger Bo Tengqvist.

Men kommunen har ju själv bestämt att det ska byggas en förskola på den här tomten?

– Då handlade det om kanske 40, 50 barn. Det är möjligt. Men det här kan jag inte acceptera, säger Tengqvist.

Han tvingade fram en votering och de två ledamötern­a från S reserverad­e sig mot beslutet. Även ersättaren från V var emot. Majoritete­n röstade för.

– Vi behöver hjälp för att klara behovet av förskolepl­atser i framtiden. Jag tycker att det är bra att det kommer privata förskolor. Allarp växer, säger Maria Bronelius (C), nämndens ordförande.

Just nu är det fullt i förskolorn­a vid kusten, uppger hon.

Enligt tillstånde­t måste Norlandia starta förskolan inom två år.

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? ”Jag tycker inte att det är klokt. Det hade behövts en jättestor tomt och att man gör något åt trafiksitu­ationen”, säger Bo Tengqvist (S), andre vice ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.
Bild: Jonatan Gernes ”Jag tycker inte att det är klokt. Det hade behövts en jättestor tomt och att man gör något åt trafiksitu­ationen”, säger Bo Tengqvist (S), andre vice ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden