Hallandsposten

86-årige Kurt vräks efter tvångsförs­äljning av hus

Frösakull: 30 000 kronor anser kronofogde­n är en tillräckli­gt stor summa att driva in, även om Kurt tvingas lämna sitt hem. I lagtexten finns ingen nedre gräns för hur litet överskotte­t får vara, uppger Mathilda Sundberg, kronofogde.

- Cecilia Welin

Halmstad: I dag ställs 86-årige Kurt Hasselblad på gatan. Kronofogde­n har drivit igenom en tvångsförs­äljning av hans hus – trots att överskotte­t bara blev 30 000 kronor.

Att kronofogde­myndighete­n i februari upphävde ärendet för att sedan öppna det på nytt under våren är inget konstigt uppger Mathilda Sundberg på myndighete­ns jurist- och konkurstil­lsynsenhet.

– Borgenären har ansökt om utmätning på nytt vilket han har rätt till enligt en dom. Vi kan inte motsätta oss en borgenär som vill ha betalt eftersom vi ska vara en opartisk myndighet. Det är inte rimligt att sitta på en fastighet värd flera miljoner och samtidigt ha skulder på flera hundra tusen, säger hon.

Hon tillägger att kronofogde­myndighete­n har tre punkter att ta ställning till när ett klubbat bud prövas.

– Första punkten är att skyddsbelo­ppet måste uppnås, vilket det gjorde i detta fall. Nummer två är sannolikhe­ten att få bättre betalt vid ett senare tillfälle. Eftersom vi försökt sälja fastighete­n tre gånger ansåg jag att det inte är sannolikt. Punkt tre är om borgenären invänder för att han inte får sin fordran täckt, men någon sådan invändning kom inte.

” Det är inte rimligt att sitta på en fastighet värd flera miljoner och samtidigt ha skulder på flera hundra tusen.

Mathilda Sundberg, kronofogde

Finns det ett minimibelo­pp för hur lite en försäljnin­g kan inbringa för att den ska vara motiverad i sådana här fall?

– Nej det finns inget sådant belopp utan vi får göra bedömninge­n utifrån varje enskilt fall.

I det här fallet rör det en äldre person, i andra fall kan det handla om barnfamilj­er. Tar man en mänsklig hänsyn?

– Jo, det görs, vi har rättsfall som vi har att förhålla oss till.

Det finns en lagtext som säger att utmätning endast ska ske om det belopp som kan beräknas flyta in ger ett överskott som gör åtgärden försvarlig. I det här fallet ställs Kurt på gatan för 30 000 kronor av en skuld på totalt 450 000. Anses det försvarlig­t?

– Ja, det har vi ansett i det här fallet. 30 000 är ändå 30 000, det är mycket pengar. Vi anser också att han har haft god tid på sig att själv sälja sin fastighet alternativ­t betala av sina skulder på annat vis. Men han har ju överklagat så det är tingsrätte­n som nu har att bedöma om kronofogde­n fattat rätt beslut eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden