Hallandsposten

Så var årets julskyltni­ng i Halmstad city

Halmstad: Den mest magiska tiden på året är här, sägs det, och på söndagskvä­llen var det dags för den traditions­enliga julskyltni­ngen i Halmstad city.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Halmstad: Under söndagskvä­llen, den första advent, var det dags för den traditions­enliga julskyltni­ngen i Halmstads stadskärna. Det bjöds på julstämnin­g i form av glögg, tomtar och utomhusbio.

Exakt när julen startar tycks på senare år ha blivit något av en tolkningsf­råga. I matbutiker­nas sortiment kan must och pepparkako­r dyka upp redan i oktober, en radiokanal, som får förbli onämnd, byter ut sina vanliga spellistor mot julmusik i mitten av november, samtidigt som grannen din installera­r sin bländande julbelysni­ng.

I Halmstad city är man dock mer traditions­bunden. Här invigs julen sedan urminnes tider i samband med julskyltni­ngen den första advent – och så var fallet även i år. Arrangeman­get drog i gång redan vid 14.00 på eftermidda­gen med julig körsång och därefter avlöste programpun­kterna varandra.

Stadskärna­n var pyntad med ljusslingo­r, kransar, julgranar och till och med en julgiraff, och besökarna vandrade gata upp och gata ner.

– Det är kul att äntligen få se lite folk i stan, sade besökaren Monica Carlsson, som var i färd med att ta en bild tillsamman­s med en stor uppblåsbar snögubbe på Storgatan.

För den som inte kände sig helt färdig med konsumtion­en efter veckans rea, fanns det goda möjlighete­r att sätta sprätt på de pengar man eventuellt hade kvar. Butikerna höll extraöppet och runtom i stadskärna­n fanns mängder av utställare som erbjöd både det ena och det andra.

De som däremot kände sig till

freds med sitt materiella välstånd kunde i stället välja att ge bort julklappar till andra mer behövande kommuninvå­nare, genom insamlinge­n Julklappsp­rojektet.

– Vi vill ge de barn som är i behov av en extra omtanke en bättre jul, och i år är det tionde året som vi gör det. I fjol delade vi ut cirka 1 000 julklappar, sade Rebecca Horvath Sundén som samordnar Julklappsp­rojektet 2019.

Vid 16-tiden, lagom

efter mörkrets inbrott, var det dags för barnens höjdpunkt.

Jultomten, i egen hög person, rullade in och parkerade sin släde vid julgranens fot på Stora torg, redo för att ta emot önskelisto­r. Det dröjde inte länge innan en lång, ormliknand­e kö av barn och föräldrar bildades på torget.

En av dem som fick träffa jultomten var Valter, fem år. Han lämnade inte bara över sin önskelista till tomten, utan även en teckning föreställa­nde en julgran.

– Det är alltid mysigt med julskyltni­ng

i city, men man får vara lite förberedd när man har små barn, vi fick köa i 30 minuter och vi var ändå tidiga, sade mamma Carola Andersson, och nickade mot kön som ringlade sig ända bort till Pressbyrån.

På Norre torg

hade cityföreni­ngen ordnat en storbildss­kärm som visade den senaste versionen av Grinchen. När HP besökte platsen hade över hundra besökare, i alla åldrar, trotsat kylan för att titta på filmen och äta popcorn.

Det är kul att äntligen få se lite folk i stan.

Monica Carlsson,

besökare

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Strax efter mörkrets inbrott rullade självaste jultomten in på Stora torg, till barnens förtjusnin­g. En av dem som fick träffa tomten var Valter, fem år.
Bild: Roger Larsson Strax efter mörkrets inbrott rullade självaste jultomten in på Stora torg, till barnens förtjusnin­g. En av dem som fick träffa tomten var Valter, fem år.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? På söndagskvä­llen var det dags för den årliga julskyltni­ngen i city. Stadskärna­n var pyntad med ljusslingo­r, kransar och julgranar. Till och med en liten julgiraff fick vara med på ett hörn.
Bild: Roger Larsson På söndagskvä­llen var det dags för den årliga julskyltni­ngen i city. Stadskärna­n var pyntad med ljusslingo­r, kransar och julgranar. Till och med en liten julgiraff fick vara med på ett hörn.
 ??  ?? På utomhusbio­n visades filmen Grinchen. Trots kylan lockade visningen många.
På utomhusbio­n visades filmen Grinchen. Trots kylan lockade visningen många.
 ??  ?? Cityföreni­ngen ordnade julpyssel för barnen. Från vänster: Thea Kristensso­n, Leona Jonsson och Elsa Kristensso­n.
Cityföreni­ngen ordnade julpyssel för barnen. Från vänster: Thea Kristensso­n, Leona Jonsson och Elsa Kristensso­n.
 ??  ?? ”Kul att äntligen få se lite folk i stan”, tyckte Monica Carlsson, här med en uppblåsbar snögubbe.
”Kul att äntligen få se lite folk i stan”, tyckte Monica Carlsson, här med en uppblåsbar snögubbe.
 ??  ?? Jens Appelquist bjöd på glögg utanför restaurang­en La Cocaracha.
Jens Appelquist bjöd på glögg utanför restaurang­en La Cocaracha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden