Hallandsposten

Svend Dahl: Liberalen som utmanar Viktor Orbán i Ungern

- Svend Dahl Liberala Nyhetsbyrå­n

Om de nuvarande demografis­ka trenderna håller i sig kommer Ungerns befolkning, som i dag uppgår till knappt 9,8 miljoner, om drygt 30 år att hamna under nio miljoner, visar en prognos från EU:S statistikk­ontor Eurostat. Bakom den krympande befolkning­en ligger låga födelsetal, men också en betydande utvandring. I dag beräknas drygt 330 000 ungerska medborgare bo och arbeta i andra Eu-länder. Inte minst är det unga och välutbilda­de som lämnar på jakt efter bättre jobb och fler möjlighete­r.

Partiledar­en för det liberala opposition­spartiet Momentum, som det senaste året kommit att utmana Viktor Orbáns allt mer auktoritär­a styre, András Fekete-györ, var en av dem.

”Jag skulle bli advokat, inte politiker”, berättar han när jag träffar honom på en konferens i Budapest arrangerad av Stiftelsen Fritt Näringsliv. I stället för att fortsätta sin juristkarr­iär i Paris flyttade han tillbaka till Ungern. 2017 ledde han den framgångsr­ika kampanjen för att stoppa Budapests ansökan om att arrangera OS. Ur detta föddes Momentum som politiskt parti.

Fekete-györ talar om att vända Ungerns drift bort från EU, som följt av Orbáns alltmer aggressiva Eu-kritik, och om att sätta stopp för den utbredda korruption­en med Eu-medel som hamnar i fickorna på oligarker med koppling till regeringen. Men hans politiska projekt handlar också om att göra det attraktivt att återvända till Ungern. ”Vi drivs av patriotism­en hos dem som stannat kvar och hemlängtan hos dem som flyttat”, förklarar han.

Momentum fick sitt politiska genombrott i vårens Europaparl­amentsval, där man blev tredje största parti med knappt 10 procent av rösterna. Det stora hindret för att bryta Orbáns grepp om ungersk politik har emellertid under lång tid varit den splittrade opposition­en.

Inför lokalvalen i oktober gjorde emellertid opposition­en – från liberaler och gröna till socialiste­r och högerextre­ma – för första gången gemensam sak mot Orbáns parti Fidesz. Resultatet blev att opposition­ens kandidater vann borgmästar­posterna i Budapest och flera andra större städer.

Förhoppnin­gen inom Momentum är att opposition­en ska kunna upprepa detta inför parlaments­valet 2022 och ställa upp med en gemensam premiärmin­isterkandi­dat. Fekete-györ sticker emellertid inte under stol med att skillnader­na mellan opposition­spartierna blir tydligare i ett nationellt val och att det därför kan bli betydligt svårare att gå till val tillsamman­s nästa gång.

” För första gången blev det för många väljare tydligt att Fidesz går att besegra.

Men opposition­en och Momentum i synnerhet måste också bredda sitt stöd bortom unga välutbilda­de storstadsb­or och nå ut till de stora väljargrup­per utanför storstäder­na som är basen för Orbáns maktinneha­v: ”Många väljare på landsbygde­n älskade vår Eu-valskampan­j som handlade om att Eu-pengar ska gå till sjukhus, skolor och bra jobb. De ser varje dag meningslös­a prestigepr­ojekt finansiera­de med Eu-bidrag. Samtidigt har de inte sett något realistisk­t alternativ till Fidesz”, säger Fekete-györ.

Just därför var opposition­ssegern i höstens lokalval viktig. För första gången blev det för många väljare tydligt att Fidesz går att besegra och att Ungerns drift bort från EU och de liberal-demokratis­ka värdena faktiskt går att stoppa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden