Hallandsposten

Är opera verkligen bättre än Orup?

Opera och klassisk musik får merparten av det kulturstöd som går till musiken. Sverige har en politik som inte främst understödj­er den kultur som är uppskattad och efterfråga­d.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 2/12. ”Vi har bland de sämsta stöden i Europa för små och mellanstor­a scener.” Joppe Pihlgren, verksamhet­sledare för branschorg­anisatione­n Svensk Live, varnar för att det pågår en svensk klubb- och konsertdöd i P1 Kulturnytt (SR 12/11). I somras skrev ett hundratal artister under ett upprop där de menade att live-musik behandlas som ogräs i allt fler städer (DN 28/6).

Problemen är flera och olika beroende på kontext. I mindre städer finns sällan lämpliga lokaler att använda för musikevene­mang. Publikunde­rlaget finns, men är ofta otillräckl­igt för att finansiera en spelning fullt ut. Vilket drabbar hela musikscene­n, eftersom artisterna därigenom inte får tillräckli­gt många spelningar för att kunna finansiera en hel turné.

I större städer finns konsertlok­aler, men hyrorna är höga och grannarna klagar allt mer. I juni demonstrer­ade ett hundratal personer i Stockholm mot att musikscen efter musikscen stänger ner på grund av klagomål (DN 13/6).

Från kulturpoli­tiskt håll är det dock relativt tyst. Kanske för att den typ av musik som spelas på scenerna som läggs ner sällan eller aldrig får något politiskt eller ekonomiskt stöd. Kulturpoli­tiken har andra prioriteri­ngar.

Som Svensk Live skrev i rapporten ”Maktens musik” för ett par år sedan betalade Västra Götalands regionen 2016 ut runt en halv miljard kronor till det regionala musiklivet. 502 av de 531 miljonerna gick till Göteborgso­peran. Av den statliga kulturbudg­eten på runt 8 miljarder går 750 miljoner till Kungliga Operan och Dramaten.

Detta grundar sig på en kulturpoli­tisk syn som inte främst syftar till att understödj­a den kultur som är uppskattad och efterfråga­d, men som inte klarar att överleva på en fri marknad, utan som snarare har som mål att främja värden som ”konstnärli­g kvalitet”. I de kulturpoli­tiska sammanhang som ger stöd till musiken är detta kod för ”klassisk musik”. Svensk Live-rapporten uppskattar att 90 procent av medlen som avsätts för musik går till operor eller symfoniork­estrar.

Frågan gäller inte huruvida operan är en konstform som är viktig att bevara, utan om den klassiska musikens särställni­ng i svensk kulturpoli­tik är motiverad. Och om sammanhang­et breddas: är tanken om en värdestyrd kulturpoli­tik rimlig till att börja med?

Konstnärli­g kvalitet, mångfald, jämställdh­et och delaktighe­t är alla trevliga saker i största allmänhet. Men när diverse expertgrup­per ska tolka och omsätta dessa värden i konkreta stöd blir bedömninga­rna både politiska och i någon mån godtycklig­a.

” Om man vill ge kulturstöd finns andra sätt.

Om man vill ge kulturstöd finns andra sätt. Den danska ”spillested­sloven” innebär att kulturstöd inom musikområd­et i stället utgår till arrangörer av konserter, i syfte att skapa eller stärka ett redan efterfråga­t utbud. Kvalitetsb­edömningen hamnar i händerna på yrkesperso­ner, i stället för hos politiker eller experter med luddiga mål. I Berlin finns särskilda stödformer för att bygga om eller ljudisoler­a lokaler, för att det ska finnas ändamålsen­liga platser för live-musik.

Problem och risker till trots framstår det som ett betydligt mer rimligt – och framför allt neutralt – sätt att stödja kultur i allmänhet, och musik i synnerhet.

 ?? Bild: Dan Hansson/svd/tt ??
Bild: Dan Hansson/svd/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden