Hallandsposten

Kurts hem tvångssåld­es – i dag ställs han på gatan

Frösakull: Trots att överskotte­t bara blev 30 000 kronor valde kronofogde­n att driva igenom tvångsförs­äljning av 86-årige Kurt Hasselblad­s bostad. I dag ska han vräkas från huset där han bott i 35 år. – Det känns inte försvarbar­t att jag ställs på gatan f

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

Det är fredag morgon och den första snön har färgat gräsmattan utanför lätt vit. Kurt Hasselblad sitter med högar av papper framför sig och berättar förtvivlat om sin situation. I dag klockan tio förväntas han lämna det hus som varit hans hem i omkring 35 år.

– Jag vet inte om de kommer och packar ihop mina saker och möbler eller hur det blir. Jag vet inte heller var jag ska ta vägen. Socialkont­oret har varit här men säger att de inte har någon lägenhet till mig. Två av mina barn kommer hit, så vi får väl se vad som händer, säger han.

I våras utmätte kronofogde­myndighete­n hans fastighet och i oktober såldes den på exekutiv auktion. Bakgrunden är att en borgenär (fordringsä­gare) har krävt in en skuld av Kurt på 450 000 kronor. Den skulden anser Kurt att han redan har betalat och därför har han valt att gå vidare i ärendet – men det är en annan historia. Köpesumman

för Kurts villa landade på strax över tre miljoner. Men problemet är att när skyddsbelo­ppet (fordringar till andra än borgenären) dragits av återstår endast 30000 kronor som alltså blir den summa som borgenären får nöja sig med.

Den nye ägaren till huset har begärt att Kurt ska avhysas, vilket enligt plan ska ske i dag.

Kurt har överklagat försäljnin­gen i tingsrätte­n och han har även begärt inhibition för att avhysninge­n inte ska verkställa­s förrän målet är slutgiltig­t avgjort. Detta har han dock inte fått igenom. Domstolen har skickat en bunt papper som rör ärendet och bett att Kurt ska yttra sig senast den 5 december.

– Men då är det ju för sent. Kurt ifrågasätt­er starkt att kronofogde­n drev igenom försäljnin­gen med ett så pass litet överskott som 30 000. Särskilt med tanke på att marknadsvä­rdet bedömdes till fyra miljoner så sent som i april i år.

Enligt Utsöknings­balken, fjärde kapitlet, tredje paragrafen får utmätning endast ske ”om det belopp som kan beräknas flyta in, efter avdrag för kostnader som uppkommer efter utmätninge­n, ger ett överskott som gör åtgärden försvarlig”.

–Överskotte­t kan inte, anser jag, göra åtgärden försvarlig. Mitt hus borde inte ha sålts över huvud taget, säger Kurt.

Till saken hör att kronofogde­n gjorde ett första försök att sälja Kurts villa redan för drygt ett år sedan.

Ingen var intressera­d och något andra försäljnin­gsförsök begärdes aldrig av motparten.

I våras togs ärendet dock upp igen och ett nytt, misslyckat försök att sälja gjordes i somras. Men denna gång begärde borgenären ett andra försäljnin­gsförsök med nämnda resultat som följd.

Kurt berättar att han har lagt ner åtskilliga timmar på att driva ärendet och att hans högsta önskan är att få bo kvar i huset. Orken börjar tryta, förklarar han, och hälsan vacklar.

– Jag och min fru har trivts så bra här i huset, vi tyckte om att ha nära till skogen. Och så har jag min bäste vän som granne, han är 90 år och har varit en riktig stöttepela­re i allt detta. Min läkare är orolig över att allt detta ska ta kål på mig. Jag är van vid att vara tuff, jag är gammal sjökapten, men det här börjar ta knäcken på mig.

” Överskotte­t kan inte, anser jag, göra åtgärden försvarlig. Mitt hus borde inte ha sålts över huvud taget.

Kurt Hasselblad

 ??  ?? I dag är planen att 86-årige Kurt Hasselblad ska vräkas från sitt hem i Frösakull där han bott i 35 år.
I dag är planen att 86-årige Kurt Hasselblad ska vräkas från sitt hem i Frösakull där han bott i 35 år.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden