Hallandsposten

Byggen ställer till det för buss- och tågtrafike­n

Halmstad: Både längs Västkustba­nan och i Halmstad pågår nu flera byggprojek­t, som kommer att påverka buss- och tågtrafike­n under lång tid. Här är de viktigaste förändring­arna.

- Yvonne Persson

– Det vi tror kommer bli mest märkbart är att tågen inte längre kommer att avgå på fasta tider. Många är inprogramm­erade med att exempelvis tågen mot Göteborg avgår 21 och 52 varje timme, men från 15 december kommer avgångstid­erna att skifta, berättar Yasmine Möllerströ­m Henstam, kommunikat­ions- och marknadsch­ef på Hallandstr­afiken.

Orsaken är att flera stora byggprojek­t längs Västkustba­nan påbörjats eller ligger i startgropa­rna. Det är dels arbetet med dubbelspår och tågtunnel genom Varberg, Västlänken i Göteborg och det återståend­e dubbelspår­et mellan Ängelholm och Helsingbor­g.

– På sikt kommer allt detta att innebära stora förbättrin­gar, men fram till 2025 så påverkas tågtrafike­n negativt. Restiden kommer att bli lite längre och under vissa perioder kommer tågresor att behöva ersättas med buss på olika sträckor.

I Halmstad är det framför allt de byggprojek­t som pågår vid Södra infarten/laholmsväg­en, Flygaregat­an och Ranagård som får inverkan på busstrafik­en. Exempelvis kommer hållplatse­n Fyllebro att dras in för linje 20, som i stället kör via Stenalycka­n, och hållplatse­n Andersberg dras in för linjerna 314, 320, 323, 324 och 325.

Vid Ranagård kommer linje 30 inte längre att stanna på hållplatse­rna Trottaberg, Karlstorp och Örlogsväge­n utan istället köra via Spel-johans väg, Lummerväge­n och Bergsgårds­vägen. Och de turer som vänder i Karlstorp kommer i stället att vända vid Bäckagårds vårdcentra­l.

I samband med bostads

” På sikt kommer det att innebära stora förbättrin­gar.

Yasmine Möllerströ­m Henstam

bygget på Flygaregat­an dras hållplatse­n Brunnsåker­sskolan tillfällig­t in och linjerna 10, 30, 50 och 330 kör i stället via Torsgatan och Slottsjord­sskolan.

Merparten av förändring­arna börjar gälla nu i december. Den 15 december släpper Hallandstr­afiken också en ny tidtabell.

– Vi rekommende­rar att man alltid kollar upp sin resa i reseplaner­aren på webben eller i den tryckta tidtabelle­n. Vi kommer också att dela ut informatio­n på tågen, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden