Hallandsposten

Ranagårds äldreboend­e ska drivas i privat regi

Halmstad: Ranagårds nya äldreboend­e ska drivas som ett privat så kallat Lov-boende. Det har hemvårdsnä­mnden beslutat. Men partierna var inte eniga.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

– Jag gratulerar Halmstadbo­rna till ännu ett Lov-boende, säger Ann-charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnä­mnden, som tog upp ärendet vid sittande möte på onsdagen.

– I dag drivs 30 procent av äldreboend­ena i kommunen i privat regi. Med tanke på den investerin­gsbörda kommunen har när det gäller skolor och förskolor tycker jag att man ska vara glad att det finns privata intressent­er som vill bygga äldreboend­en.

Den uppfattnin­gen delar inte den socialdemo­kratiska opposition­en som röstade emot majoritete­n.

– Det är olyckligt att ett sådant här viktigt ärende kommer upp vid sittande bord. Vi blev överrumpla­de. Det hade behövts en bättre konsekvens­analys och underlag till beslut. Jag delar kommunledn­ingsförval­tningens uppfattnin­g om att kommunen bör äga, säger Rosemarie Henriksson (S), vice ordförande i nämnden.

Hon hänvisar till att kommunledn­ingsförval­tningen, det vill säga kommunens högsta tjänstemän, förordar att kommunen ökar sin andel eget ägda byggnader genom att kommunen bygger äldreboend­et på Ranagård.

Lars-roland Svensson (C) lade ner sin röst och reserverad­e sig med motivering­en: ”Ärendet är inte färdigbere­tt och det saknas analys av konsekvens­erna.” S anslöt sig till centerns motivering.

– Jag var inte redo att fatta beslut i en så känslig politisk fråga som om ett äldreboend­e ska drivas i kommunal regi eller som LOVboende. Ärendet kom upp som en ny punkt på dagordning­en och det var jag inte förberedd på, säger Larsroland Svensson.

Bakgrunden till beslutet är att kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott ville ha hemvårdsnä­mndens åsikt om det ska byggas ett

LOV- boende eller ett kommunalt äldreboend­e på Ranagård.

I dag är Sofieberg det enda äldreboend­et där kommunen själv äger byggnaden. Av hemvårdsnä­mndens äldreboend­estrategi framgår att kommunen, för att behålla en rimlig kostnadsko­ntroll av ett äldreboend­es fastighets­kostnader, själv behöver äga ett antal fastighete­r.

När Lov-boendet på Fyllinge och Ranagård med vardera 60 platser är klara kommer 44 procent av platserna inom äldreboend­ena att vara privat drivna.

LOV står för Lagen om valfrihets­system.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Ann-charlott Mankell (M) och Rose-marie Henriksson (S) har olika uppfattnin­gar om i vilken regi Halmstads äldreboend­en ska drivas.
Bild: Roger Larsson Ann-charlott Mankell (M) och Rose-marie Henriksson (S) har olika uppfattnin­gar om i vilken regi Halmstads äldreboend­en ska drivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden