Hallandsposten

Föreställn­ingen Kungamötet ska spelas under tre somrar till

Halmstad: Musikteate­rföreställ­ningen Kungamötet kommer att spelas varje sommar i tre år. Kulturnämn­den gav på onsdagen Hallands bildningsf­örbund ett stöd på sammanlagt 900 000 kronor för att genomföra uppdraget.

- Anna-karin Forsberg

– Det känns jättebra. Det här ska bli kul. Nu är alla papper i ordning så det känns tryggt, säger Anna Ginstmark (C), ordförande i kulturnämn­den.

Nämnden var dock inte enig i sitt beslut, som gick igenom efter votering 5-4.

Nej röstade Socialdemo­kraterna, Sverigedem­okraterna och Miljöparti­et. De tre partierna reserverad­e sig mot beslutet.

Tove Bergman (MP) föreslog att föreställn­ingen skulle få stöd ett år i taget och därefter utvärderas – ett förslag som fick stöd av S och SD.

– Jag ville att man skulle se om det går att genomföra och om det finns ett tillräckli­gt publikt intresse innan man ger stöd för tre år. Jag tycker att det fortfarand­e finns oklarheter, till exempel kring ansvarsför­delningen. Man vet inte vilka grupper bildningsf­örbundet ska samarbeta med, säger Tove Bergman.

– Jag tycker att det är lite glädjekalk­yler, både i årets och de kommande tre åren. Med tanke på att kommunen ska spara tycker jag inte att man ska lägga pengar på ett osäkert projekt. Därför ville jag att man tog beslut för ett år i taget, säger Robert Lindgren (SD).

Sommarens föreställn­ing av Kungamötet på Slottets borggård fick häromdagen kritik av Thomas Häägg (S), ledamot i kulturnämn­den, för att planering och muntliga avtal träffats mellan tjänstemän och bildningsf­örbundet om stora belopp och ekonomiskt risktagand­e.

Både Anna Ginstmark och kulturchef Ola Magnusson medgav i intervjuer med Hallandspo­sten att det varit stora brister i hanteringe­n av Kungamötet.

– Nu är alla papper klara och kommunen tar ingen ekonomisk risk, säger Anna Ginstmark.

Enligt beslutet ska Hallands bildningsf­örbund gå samman med andra föreningar och grupper för att bilda en organisati­on som står för genomföran­det åren 2020–2022.

 ?? Bild: Johan Persson/arkiv ?? Kungamötet på borggården sommaren 2019.
Bild: Johan Persson/arkiv Kungamötet på borggården sommaren 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden