Hallandsposten

Juligt värre under den årliga mässan på Wapnö gård

Vapnö: Ljusstakar, koftor, must och korv. På Wapnö julmässa gick det att fynda det mesta. Hundratals besökare tog sig en välbehövli­g paus från Black Week-shoppandet för att insupa julstämnin­gen.

- Michael Larsson

Den årliga julmässan på Wapnö gård drog i gång redan under förra helgen, men då var intresset förhålland­evis svalt, berättar några av utställarn­a.

Under den andra (och sista) helgen var förutsättn­ingarna betydligt bättre och redan på lördagsför­middagen hade hundratals besökare tagit sig till gården.

– Julmässan är verkligen mysig. Det är roligt att komma hit, njuta av stämningen och gå runt och titta på de olika utställarn­a, sade besökaren Anne-charlotte Eriksson.

Under mässan förvandlas Wapnö gård till ett jullandska­p. Julmusik ljuder ur högtalarna, brasorna knastrar och varma dofter av kanel, nejlika och kardemumma ligger i luften.

I år fanns det cirka 150 utställare på plats. Främst var det hantverkar­e och försäljare som erbjöd allt från ljusstakar, kläder, kransar och porslin till ost, choklad, korv och grönkål.

En av dem var Gunnar Larsson från Kullahalvö­n. Han sålde kransar inne i gårdens stora magasin, men passade också på att avnjuta en glass i förmiddags­solen.

– Det här är en jättefin julmarknad! Det är alltid jättetrevl­igt att vara här. I fredags var det dock aningen lite folk här, men det beror väl på krocken med rean, sade han.

Några andra utställare var Justyna Dorabiala och Evelina Gabasio från Munkagårds­gymnasiet. De har startat ett Uf-företag som tillverkar hundgodis av morötter som inte går att sälja i butik.

– Det har gått rätt bra för oss. Vi var här förra helgen också och då sålde vi slut på allt vi hade, det är jätterolig­t, sade Justyna Dorabiala.

Det gick även att göra exotiska fynd på mässan. I ett av tälten fanns systrar från S:ta Elisabeths kloster i Minsk, Vitrysslan­d. De sålde typiska ryska julprydnad­er, ikoner och annat som klostret producerat. Pengarna går i år till att hjälpa funktionsn­edsatta barn.

– Vi brukar åka runt på olika julmarknad­er och sälja våra souvenirer. Allt är tillverkat i klostret och pengarna går till välgörenhe­t, sade syster Anastasia.

Ingen julmarknad är komplett utan en tomte. Och mycket riktigt, i ett tält vid ingången till Wapnö slott satt en man med skägg och luva och väntade på att barnen skulle våga sig fram.

– De brukar vara lite blyga i början, men framåt eftermidda­gen brukar det bli kö, och det är inte enbart barn som kommer fram, sade tomten.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Cirka 150 utställare deltog under årets julmässa på Wapnö gård. Det var hantverkar­e och försäljare som erbjöd allt från ljusstakar, kransar och porslin till ost, choklad och grönkål. Självklart var även jultomten på plats.
Bild: Roger Larsson Cirka 150 utställare deltog under årets julmässa på Wapnö gård. Det var hantverkar­e och försäljare som erbjöd allt från ljusstakar, kransar och porslin till ost, choklad och grönkål. Självklart var även jultomten på plats.
 ??  ?? Inne i gårdens stora magasin höll hantverkar­e av olika slag till. Rickard Johansson sålde spektakulä­ra ljus.
Inne i gårdens stora magasin höll hantverkar­e av olika slag till. Rickard Johansson sålde spektakulä­ra ljus.
 ??  ?? Syster Anastasia från S:ta Elisabeths kloster i Minsk sålde typiska ryska julprydnad­er. Intäkterna går till välgörenhe­t.
Syster Anastasia från S:ta Elisabeths kloster i Minsk sålde typiska ryska julprydnad­er. Intäkterna går till välgörenhe­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden