Hallandsposten

Fortfarand­e oklart varför laxar hade blödande sår

Laholm: Det finns fortfarand­e ingen förklaring till vad som drabbade Laganlaxar­na som hade blödande sår på buken.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Det finns många tecken på att laxen i svenska vatten inte mår bra. I Vindelälve­n har laxbestånd­et närmast kollapsat. Både längs ost- och västkusten uppvisar laxarna flera sjukdomsti­llstånd och i Lagan hittades bland annat fiskar med blödande sår på buken.

Statens veterinärm­edicinska anstalt, SVA, har tillsamman­s med Göteborgs universite­t samlat in stora mängder data som fortfarand­e analyseras.

– Det fanns västkustla­x som blödde och var inflammera­de runt anus, och de har drabbats av en parasit. Men vi vet inte vad laxarna med sår på buken har drabbats av, säger tillförord­nad statsveter­inär Charlotte Axén och fortsätter:

– På ostkusten har vi inte hittat några speciella bakterier eller virus. Men västkustla­xen rör sig långt ut i Atlanten och utsätts för ett högre smittryck så där är vi mer inne på att det kan vara någon form av virus.

SVA hoppas kunna göra provtagnin­gar på Västkusten under 2020.

– Frågan om varför laxarna inte

Experter har inte hittat någon förklaring till varför Laganlaxar fick blödande sår. mår bra är väldigt komplex. Det är svårt att analysera sjukdomsti­llstånd och med vilda djur blir det ändå svårare, säger Charlotte Axén.

Erika Axelsson som är läns fiskekonsu­lent i Hal landuppman­ar folk att fortsätta skicka in rapporter till SVA.

– Fiskarna drabbas av olika saker i olika vattendrag. Man kan fråga sig om det beror på vattenkval­iteten eller på födan? Det behövs mer forskning för att få svar på det, säger hon.

 ?? Bild: Privat/arkiv ??
Bild: Privat/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden