Hallandsposten

Pojke tvingades klä av sig och kyssa fötter inför kamera

Laholm: Tonåringen blev skallad och bröt näsan. Sedan tvingades han att kyssa förövarens fötter och klä av sig naken medan han filmades.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Händelsen ägde rum i samband med en privat fest på en mindre ort i Laholms kommun 22 september.

De inblandade är ungdomar i övre tonåren. De kände inte varandra sedan tidigare. Varför festkvälle­n övergick i våld och förnedring är oklart.

Polis och åklagare har arbetat med utredninge­n i två månader. En 17-åring har suttit anhållen misstänkt på sannolika skäl för bland annat grov misshandel och olaga hot, men släpptes på grund av sin låga ålder av tingsrätte­n när han begärdes häktad.

Saken har beskrivits som väldigt känslig och inga uppgifter har tidigare lämnats ut.

Nu närmar sig den sekretessb­elagda förundersö­kningen sitt slut och åklagaren ska snart ta ställning till att väcka åtal.

– En ungdom misstänks för att ha skallat en jämnårig pojke utanför en fest. Han har dessutom hotat honom på olika sätt, säger kammaråkla­gare Frida Hörlinge. Hoten var utstuderat kränkande. – Framför en kamera har han tvingat pojken att kyssa hans fötter och klä av sig naken, bland annat. Sedan har han hotat att lägga ut filmen på diverse sociala medier, säger Frida Hörlinge.

Varför gör man på det viset?

– Det undrar jag också. Det är väl höjden av förnedring. Det här att tvingas kyssa någon annans fötter, då har man som jag förstår det visat sin totala makt över den personen.

Filmen gjordes i utpressnin­gssyfte, enligt åklagaren.

– Det här att han har fått klä av sig och stå naken när han blev filmad är ett försök att han ska hålla tyst, och är också ett förnedrand­e inslag, säger Frida Hörlinge.

Pojken ska också ha blivit skallad i ansiktet en eller flera gånger och även slagen. Hans näsa bröts.

Anmälan till polisen gjordes dagen efter. Eftersom ungdomarna inte var bekanta med varandra tog det en tid innan polisen fick fram vem den misstänkte är.

Hur vet ni att det är rätt person?

– Genom vittnesupp­gifter.

Vittnen som känner den här gärningspe­rsonen har sett delar av händelsen. Även utpekande från en medmisstän­kt.

Den medmisstän­kte ska ha hållit i mobiltelef­onen och filmat. Båda två är misstänkta för olaga tvång och övergrepp i rättssak.

Har ni filmen?

– Nej, den har vi tyvärr inte kunnat säkra. Frågan är om den finns kvar. Den filmades på Snapchat. Om den inte sparats ner finns den inte sedan.

Det som återstår nu är förhör med offret och slutförhör med den huvudmisst­änkte.

” Det är väl höjden av förnedring. Frida Hörlinge, åklagare ” Han menar att han inte har gjort det. Otto Hallgren, 17-åringens försvarare

17-åringens offentlige försvarare är advokat Otto Hallgren.

– Jag kan bara säga att han förnekar den påstådda anklagelse­n. Han menar att han inte har gjort det, säger Otto Hallgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden