Hallandsposten

Magi – att vara ett med sin häst och rida ut i manegen

Rydöbruk: Jobbet som ridinstruk­tör innebär ibland, vid denna årstid, långa mörka eftermidda­gar och kvällar och lektionspa­ss i ett kallt ruggigt ridhus.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

– Men det är roligt. Jag känner ibland stor tillfredss­tällelse och energi när jag åker därifrån och är på väg hem, säger Mia Grön Robertsson, från Hylte ryttarföre­ning.

Som vid det pass HP var med och följde i förra veckan, med en grupp av elever med olika funktionsn­edsättning­ar och som regelbunde­t får lektioner vid anläggning­en i Rydöbruk.

En av deltagarna vågade nu för första gången släppa taget om sadeldonen och hålla balansen med armarna utsträckta.

– Man rycks med och känner att man gjort en stor vinst själv, säger Mia.

Gruppen leder Mia tillsamman­s med Jenny Andersson. Både Mia och Jenny fick i torsdags Hylte kommuns pris 2019 för sina ungdomsled­arinsatser, bland annat för ”en personlig och inkluderan­de ledarstil” som det formuleras i motivering­en.

– Vi känner att det fungerar bra, inte minst med arbetet inom ungdomssek­tionen. Arrangeman­gen med käpphästho­ppning har blivit en succé, berättar Jenny Andersson.

” Jag känner ibland stor tillfredss­tällelse och energi

De unga deltagarna tillverkar och dekorerar sina egna käpphästar. Den tar de med dem till ridskolan där det ordnas lekfulla tävlingar med ”hästarna” under stoj och skratt.

Det som också växer och sprider sig, är just ”handikappr­idningarna” som ryttarföre­ningen kallar dem.

Vid paddocken och ridhuset finns en ramp från vilka burna av rullstolar kan asa sig över till hästryggen.

Sedan uppstår något magiskt när man sitter där och får hästen att skritta ut i manegen: Djuret blir funktionen för benen; balans och kroppens lätta rörelser – kommunikat­ionen med hästen – styr hela äventyret.

Mia Grön Robertsson ridinstruk­tör i Rydöbruk

För den funktionsn­edsatta finns nu inte mycket som skiljer i funktion och hinder, från det som gäller för vilken ryttare som helst som lär sig att rida.

– Det är på lika villkor. Det är roligt att det blir fler och att vi kan ge den möjlighete­n, säger Mia Grön Robertsson.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Torbjörn Strömberg sitter säkert i sadeln, när Mia Grön Robertsson leder övningarna i ridhuset. ”Man rycks med och känner att man gjort en stor vinst själv”, säger Mia.
Bild: Lennart Hildingsso­n Torbjörn Strömberg sitter säkert i sadeln, när Mia Grön Robertsson leder övningarna i ridhuset. ”Man rycks med och känner att man gjort en stor vinst själv”, säger Mia.
 ??  ?? Fabian Andersson tar sig upp i sadel via ryttarföre­ningens speciella ramp. Gruppen leds av Mia Grön Robertsson och Jenny Andersson, som i år prisas av Hylte kommun för sina ungdomsled­arinsatser.
Fabian Andersson tar sig upp i sadel via ryttarföre­ningens speciella ramp. Gruppen leds av Mia Grön Robertsson och Jenny Andersson, som i år prisas av Hylte kommun för sina ungdomsled­arinsatser.
 ??  ?? Jenny Andersson, till vänster, leder hästen Katie som gillar att spela boll. Kristoffer Olsson i sadeln är lika förtjust.
Jenny Andersson, till vänster, leder hästen Katie som gillar att spela boll. Kristoffer Olsson i sadeln är lika förtjust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden