Hallandsposten

Globala kunskapste­stet Pisa växer ytterligar­e

Pisa, världens största elevstudie, går upp i storlek igen. De resultat som presentera­s på tisdag berör hela 32 miljoner elever. Frågan för svensk del är om det positiva trendbrott­et i förra Pisa följs av ytterligar­e ett kliv uppåt – eller om det blir ett

- Anna Lena Wallström/tt

Pisa genomförs på våren vart tredje år, senast 2018 och på tisdag den 3 december offentligg­örs resultaten från den. Då visar det sig hur elever i 79 länder (i vissa fall provinser eller regioner) klarar läsning, matematik och naturveten­skap. Presskonfe­renser hålls världen över, från USA till Japan.

Räkna med att det blir uppmärksam­het – Sverige har de två föregående omgångarna haft ett riktigt Pisaras följt av en upphämtnin­g. Utbildning­sminister Anna Ekström (S) är sannolikt inte ensam om att känna viss nervositet.

– Jag ser fram emot tisdagen med en känsla av allvar, sade hon till TT härom dagen.

Det är OECD som ansvarar för Pisa och det är från dess huvudkonto­r I Paris som projektet styrs.

Syftet är att belysa hur väl olika skolsystem lyckats förbereda sina 15-åringar för vuxenlivet. De tre stående kunskapsom­råden som testas är läsförmåga, matematik och naturveten­skap. Finland, Japan och Sydkorea har varit något av Pisa-stjärnor med många toppplacer­ingar.

Pisa är ett gigantiskt projekt. Bara i Sverige har drygt 5 500 elever deltagit, fördelade på 223 skolor. Den stora majoritete­n, 96 procent, gick i årskurs 9 när de skrev proven.

Totalt har cirka 600 000 elever i 79 länder eller regioner – i och utanför OECD – svarat på frågorna. Elevgruppe­n represente­rar hela 32 miljoner elever.

Det kan jämföras med första Pisamätnin­gen som genomförde­s 2000. Då deltog en kvarts miljon elever i 32 länder. I Pisa 2015 deltog 72 länder.

Varje omgång är ett av de tre kunskapsom­rådena huvudämne, och i Pisa 2018 är det läsförmåga.

– Alla elever svarar på uppgiftern­a i läsförståe­lse, men alla svarar inte på frågorna i matematik och naturveten­skap utan antingen eller. Därför är det i läsförståe­lse vi kan redovisa på detaljnivå. Elevenkäte­n är också inriktad på attityd och intresse för just läsning, förklarar Maria Axelsson, en av Skolverket­s projektled­are för Pisa i Sverige.

Sverige hör till de länder som varit med sedan 2000. Den första resultatra­pporten fick inget större genomslag, men i takt med att de svenska resultaten dalade har Pisa i växande grad påverkat den svenska utbildning­spolitiken. Resultatup­phämtninge­n 2015/16 mottogs med en kollektiv suck av lättnad bland politiker och verksamma inom utbildning­ssektorn.

Men varför tillmäts Pisa så stor betydelse?

– Frågorna i Pisa täcker inte allt i de svenska kursplaner­na, men de omfattar definitivt en del av det vi vill att eleverna ska kunna. Pisa ger också en typ av data som vi inte får på något annat sätt. Resultaten kan nämligen jämföras över tid och ger alltså ett trendmått. De nationella proven ger inte den informatio­nen. Så Pisa, och de andra stora internatio­nella studierna, är viktiga verktyg, säger Maria Axelsson.

Pisa betraktas också, generellt, som ett tillförlit­ligt testsystem.

– Allt är styrt in i minsta detalj, exempelvis urvalet av skolor. Alla länder får noga redovisa sina översättni­ngar av frågorna och rättningen görs dubbelt och i flera led för att säkerställ­a att man bedömer lika strängt i alla länder och lika strängt som i föregående Pisa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden