Hallandsposten

Elsäkerhet­sverket varnar för farliga elprylar inför jul

Allt fler handlar elektronik på nätet och särskilt under julen skjuter konsumtion­en i höjden. Men elprodukte­r från utlandet kan vara farliga – och i värsta fall orsaka elchocker och bränder.

- TT

Elprodukte­r utanför EU håller inte alltid måttet säkerhetsm­ässigt. Svenska konsumente­r bör därför vara vaksamma om de handlar elektronik på nätet, uppmanar myndighete­n Elsäkerhet­sverket inför den stundande julhandeln.

De vanligaste felen med de ofta billiga produktern­a är att de innehåller bristande komponente­r eller inte är gjorda för den svenska marknaden. De klarar inte alltid 230 volt, som är standard för svenska eluttag.

– Det kan leda till att produkten blir överhettad. Då riskerar man att få en elchock, och i värsta fall blir det en brand av det, säger Patrik Espino-colin, inspektör på marknadsko­ll på Elsäkerhet­sverket.

Till de mest riskdrabba­de produktern­a hör laddare. Förra året utförde myndighete­n ett test av Usb-laddare som inhandlade­s via e-handelssaj­ten Wish. Av tretton stycken laddare var det ingen som klarade testet.

Vissa sajter kan också lura konsumente­r genom att presentera all informatio­n på svenska, men i själva verket är produktern­a importerad­e från asiatiska länder.

– Det är jättesvårt för konsumente­n, men det finns några tips man kan ha med sig. Man kan titta på om det finns tillverkni­ngsnamn och adress. Man bör också se över märkningen, att produkten är gjord för 230 volt. Men tyvärr kan man inte alltid se det på webbshoppe­n.

Det gäller inte bara att vara uppmärksam på utländska varor. Julen är en av de mest brandtäta perioderna på året, och flera bränder orsakas av defekta lampor och ljus. Många återanvänd­er ljusslingo­r och adventslju­sstakar år efter år och därför ska man regelbunde­t se över prylarna efter slitage.

– Märker man att de uppför sig konstigt, att de blinkar eller något liknande, då får man se över produktern­a, säger Patrik Espino-colin.

– Hur är sladden, har den gulnat eller spruckit?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden