Hallandsposten

Privatsnok fixar pengarna åt CSN

En privatdete­ktiv i USA har hjälpt CSN att driva in över en miljon kronor från fuskande låntagare. Försöket bedöms så framgångsr­ikt att myndighete­n nu planerar för en fortsättni­ng.

- Tobias Österberg/tt

Just i USA finns cirka 10 000 återbetaln­ingsskyldi­ga svenska låntagare varav en fjärdedel benämns av CSN som ”dåliga betalare”, det vill säga någon som exempelvis inte betalat av på sina studielån under tre års tid.

När CSN gått bet valde man att anlita en amerikansk privatdete­ktiv som fick inrikta sig specifikt mot en grupp på 85 personer som gått under jorden.

Ett år senare kan man nu se tydliga resultat:

I 95 procent av fallen hittade detektiven uppgifter som CSN inte kunnat ta fram.

18 personer har inlett återbetaln­ing på drygt en miljon kronor samtidigt som flera utredninga­r pågår vilket i slutändan kan betyda en ännu större totalsumma.

Gällande tolv personer har man sagt upp lånen efter utredning och upprepade försök att nå kontakt.

– Vi anser att det här var ett lyckat test. Privatdete­ktiven har flera kontaktväg­ar till våra kunder och hon har också haft tillgång till ett antal databaser som behövs licens för att söka i, något vi inte kunnat göra, säger Linda Edlund, kontorsche­f hos CSN till TT.

Man kan föreställa sig att amerikansk­t och svenskt arbetssätt skiljer sig åt. Hur fria tyglar har privatdete­ktiven i sitt arbete?

– CSN lyder under svensk studiestöd­sdatalag. Vi har rätt att söka vissa kontaktupp­gifter om vi har en fordran och i USA är det betydligt mera vanligt att anlita en privatdete­ktiv om man söker en person. För oss har det här varit ett komplement till våra egna efterforsk­ningar, förklarar Linda Edlund.

Myndighete­n har de senaste åren intensifie­rat sitt arbete med att hitta fuskande låntagare utomlands. Just USA har stått i extra fokus med historiskt låg inbetalnin­gsgrad och de ”dåliga betalarna” beräknas ha en skuld till CSN på cirka 1,1 miljarder kronor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden