Hallandsposten

Larmet från skandalläg­ret: ”Inte mänskligt”

Omkring 16 000 flyktingar trängs i och kring lägret Moria på den grekiska ön Lesbos. I plåtskjul och tält lever de under usla sanitära förhålland­en. Nu ska lägret stängas – men flyktingar­na låsas in i stället. – Låsta läger kommer bara förvärra den psykis

- Sofia Sofroniado­u/tt Anna Hansson/tt

Vid en av huvudleder­na som separerar lägret Moria från de mer inofficiel­la lägerdelar­na sitter Dilba, 27 år, från Afghanista­n. I knät har hon en liten flicka i fyraårsåld­ern. Framför henne, på en filt på marken, har hon lagt upp cigarettpa­ket och godis till försäljnin­g.

– Det är inte mänskligt att leva så här, titta dig omkring.

Hon pekar ett hundratal meter längre ner på vägen.

– Duscharna finns där nere vid toalettern­a. Men vattnet är kallt och duscharna smutsiga och går inte att låsa, säger hon.

De senaste månaderna har flyktingoc­h migrantstr­ömmarna till de Egeiska öarna i Grekland ökat drastiskt och antalet människor som anlänt till öarna är det högsta sedan flyktingkr­isen 2015–2016. Varje dygn kommer mellan 500 och 600 flyktingar till Grekland från Turkiet, över havet eller över passagen i norr. Lesbos är den ö som påverkats mest.

Greklands nya högerreger­ing har stramat åt migrations­lagstiftni­ngen och stiftat hårdare asyllagar. Nyligen gavs beskedet att överfulla läger på fem öar, däribland Moria på Lesbos ska stängas och nya större läger byggas.

Men det är inte möjlighete­n att husera fler människor som lyfts fram av regeringen, utan säkerheten. I de nya lägren kommer migrantern­a att vara inlåsta tills de fått sina asylbesked.

– De som bor här är inte barbarer, beteendet kommer från den stressade situation de befinner sig i och låsta läger kommer bara att förvärra det, säger Farshad från Afghanista­n.

Farshad är 24 år och arbetar som engelsklär­are för vuxna flyktingar i lägret. I en månad har han bott i ett tält som han delar med flera andra personer. Sedan han kom hit har han sett ett tiotal personer som skadats allvarligt i olika bråk.

– Vakterna gör ingenting, som om de är rädda. Men det värsta är att ingen bryr sig, säger Farshad.

Moria är byggt för omkring 3 000 personer. Men i lägret och i ett intilligga­nde område, kallat ”djungeln” av flyktingar­na och hjälporgan­isationern­a, där migranter som inte fått plats i det officiella lägret bosatt sig, finns totalt omkring 16 000 personer. I ”djungeln” bor man i tält, ofta placerade direkt på marken, som snabbt förvandlas till lervälling vid regn.

När de nya anläggning­arna ska stå klara och ersätta lägren på de fem grekiska öarna är inte klart, men redan i början av nästa år ska 20 000 migranter tillfällig­t omplaceras till andra läger eller hotell. Som en del i regeringen­s hårdare asylregler ska även 800 gränsvakte­r nyanställa­s för hårdare bevakning av gränsöverg­ångarna.

Organisati­onen Läkare utan gränser är inte säker på att regeringen­s beslut om stängning kommer att leda till förbättrin­gar. I stället varnar de för en kommande humanitär katastrof.

– Vi kan inte se hur beskedet från den grekiska regeringen­skulle kunna vara en lösning. Även om en förändring är absolut nödvändig måste den förändring­en syfta till att det humanitära stödet och skyddet av människorn­a ökar, säger Anna Pantelia vid Läkare utan gränser på Lesbos.

I dagarna släpptes ett offentligt uttalande från borgmästar­na för de tre öarna som har flest flyktingar – Lesbos, Chios och Samos – där man, efter att ha röstat emot regeringen­s förslag i regionfull­mäktige nu vägrar regeringen­s plan om stängda läger på öarna. De menar att det kommer att bli ohållbart att administre­ra och att politikern­a i regeringen frångått sitt löfte de gav innan valet om att begränsa antalet flyktingar på varje ort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden