Hallandsposten

Londondåde­t sätter spår i valdebatte­n

Storbritan­niens frigivning­sregler ska ses över efter dådet i London. Enligt premiärmin­ister Boris Johnson är attentatet ett bevis på att de inte fungerar. Opposition­en håller inte med och hävdar i stället att uppföljnin­gen efter frigivning måste bli bättr

- Julius Bengtsson/tt

Bara ett dygn efter det att 28-årige Usman Khan med kniv högg ihjäl två personer, båda tidigare elever vid University of Cambridge, och skadade ytterligar­e tre blev attentatet en del av den pågående brittiska valrörelse­n. När premiärmin­ister Boris Johnson besökte platsen för dådet under lördagen valde han att ifrågasätt­a frigivning­en av Khan förra året.

Lite senare meddelade regeringen att justitiede­partemente­t ska granska systemet med frigivning­ar. Så många som 70 fall kan bli föremål för departemen­tets översyn, enligt BBC.

Att någon ”så farlig” som Khan kunde släppas efter åtta års fängelse är ”absurt och motbjudand­e”, säger Boris Johnson i en intervju under söndagen, i vilken han kritiserad­e tidigare beslut om att tillåta automatisk­a frigivning­ar.

– Jag var emot det både 2003 och 2008 och nu när jag är premiärmin­ister kommer jag se till att personer som begår allvarliga sexualbrot­t eller gör sig skyldig till våldsamma terrorhand­lingar inte släpps i förtid, säger han till BBC.

Innan dess hade Johnsons motståndar­e i det stundande valet, Labourpart­iets ledare Jeremy Corbyn, ifrågasatt premiärmin­isterns uttalande om förtida frigivning. Corbyn anser inte att dömda terroriste­r nödvändigt­vis måste avtjäna hela sitt straff.

– Det beror på omständigh­eterna och själva domen, men också på vad de har gjort i fängelset, säger Corbyn i en intervju med Sky News.

– Jag tror att det behövs en granskning av hur vårt fängelsesy­stem fungerar men framför allt av vad som händer med dem efter frigivning.

På nästan exakt samma plats som

” Jag tror att det behövs en granskning av hur vårt fängelsesy­stem fungerar.

fredagens dåd, på och i närheten av London Bridge, utfördes ett liknande attentat för knappt två och ett halvt år sedan. Då, i juni 2017, dödades åtta personer som antingen kördes över med en skåpbil eller höggs ihjäl med kniv av tre attentatsm­än.

Det är fortfarand­e inte känt varför Usman Khan genomförde dådet på London Bridge. Terrorgrup­pen IS har sagt sig ligga bakom attentatet, något som inte bekräftats av brittisk polis. Khan frigavs villkorlig­t från fängelse i december förra året för delaktighe­t i en terrorcell som planerade attentat på brittisk mark.

Efter fredagens dåd har en tv-intervju med Khan från 2008 spridits i flera medier. I den förnekar han att han skulle vara terrorist, något som alla som känner honom i hemorten Stoke kan intyga, enligt Khan.

Jeremy Corbyn, partiledar­e för Labour

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden