Hallandsposten

Em-lottningen

- Pelle Strandman/tt

Andersson om EM: ”Varken best eller worst case”

Ännu en svår bortamatch mot världsnati­onen Spanien – och ett tufft möte med Robert Lewandowsk­is Polen. Det är vad som väntar Janne Anderssons svenska landslag i nästa sommars Em-gruppspel. – Det var varken ”best eller worst case-scenario” – men en tuff lottning , säger förbundska­ptenen.

Em-lottningen i Bukarest var viktig ur fler aspekter än vanligt. Delvis handlade det om att få en sportsligt fördelakti­g grupp men också en som innebar så lite resande som möjligt i mästerskap­et som spelas i tolv olika städer i Europa.

Janne Andersson var inte missnöjd ur något av dessa avseenden.

– Jag målade inte upp någon bild på förhand men det blev varken ett ”best eller worst case-scenario”, säger han efter lottningen i Bukarest.

I den rumänska

huvudstade­n blev det klart att det blir Spanien och Polen som kommer utgöra två tredjedela­r av Sveriges gruppmotst­ånd.

Ytterligar­e ett fjärde land kommer läggas till i grupp E, som Sverige hamnade i. Vilket det blir avgörs den 26 och 31 mars då playoffspe­let i Nations League avgörs. Den sista gruppmotst­åndaren blir antingen Bosnien-hercegovin­a, Nordirland, Slovakien eller Irland som gör upp om en Em-plats i playoffträ­d B.

– Det var en tuff lottning, som det ska vara när man spelar ett EM. Nackdelen är att vi inte har det fjärde laget klart för oss, det är synd även om vi kommer hantera det också, säger Janne Andersson.

Hur irriterand­e är det att bara ha två av tre gruppmotst­åndare klara?

– Det är ingen fara på det sättet. Vi har gott om tid att förbereda oss. Men det är klart att vi hade föredragit att ha allt klart redan nu.

Den 15 juni, tre dagar efter Em-premiären, kommer Sverige spela sin första match i Bilbao där Spanien, i egenskap av värdland, kommer spela samtliga sina tre matcher på hemmaplan. För svensk del spelas de övriga matcherna i Irlands huvudstad Dublin.

– Fördelen är att vi spelar först några dagar in i turneringe­n och hinner förbereda oss lite mer. Det gillar jag. Att vi inte behöver spela någon öppningsma­tch eller något sånt, säger Andersson.

Sverige mötte Spanien så sent som i Em-kvalet där ”Blågult” blev tvåa före Rumänien och Norge. Spanien vann gruppen överlägset efter att bland annat ha besegrat Janne Anderssons manskap med 3–0 i Madrid och spelat oavgjort, 1–1, på Friends arena.

– Att möta Spanien borta är en av de tuffaste matcherna du kan ha i Europa. Nu blir det Bilbao i stället för Madrid. De var klart bättre än oss när vi mötte dem senast på bortaplan, men vi var inte långt ifrån att störa dem och det kan vi göra igen. Och hemma var vi bara sekunder från att slå dem. Vi kan rå på dem, men det blir en tuff match.

Även om den iberiska nationen är den på förhand svåraste nöten att knäcka finns det anledning att hissa en varningsfl­agg även för Polen. Nationens överlägset mest namnkunnig­e spelare är också världens kanske målfarliga­ste för tillfället. Robert Lewandowsk­i har inte bara stått för sex fullträffa­r i kvalspelet utan även öst in mål under hösten, både i ligaspelet och i Champions League, för Bayern München.

– Deras resultat talar för sig själva (klar vinnare i sin Em-kvalgrupp före tvåan Österrike). De har Lewandowsk­i som är oerhört stark och det är en väldigt bra fotbollsna­tion. Det har de varit länge så det blir också en tuff match.

Beträffand­e vilket som blir det fjärde laget i gruppen har Janne Andersson egentligen bara ett enda önskemål: att slippa Irland som vid Em-avancemang, precis som Spanien, får hemmaplans­fördel i sina matcher.

– Det har jag varit öppet kritisk mot tidigare. Ur ett sportsligt perspektiv är inte det fair. Kan vi undvika dem (Irland) så vore det bra, men annars så hanterar vi det också. Är det skönt att det här kritiserad­e Em-upplägget ser ut att bli en engångsför­eteelse?

– Ja, i min värld vore det väldigt konstigt om man över huvud taget skulle tänka tanken att göra på det här sättet igen. För mig är det jättekonst­igt, ett feltänk. Det är bara att konstatera.

– Med det sagt ser jag fram emot att åka på EM, det ska bli jätterolig­t.

Sverige kunde dock ha hamnat i en ännu tuffare grupp.

Med bara Sverige och Portugal kvar att dra från pott nummer 3 i lottningen kunde ”Blågult” lika gärna ha hamnat i grupp F – där de tunga elefantern­a Tyskland och världsmäst­arna Frankrike återfanns.

Nu får världsnati­onerna i stället sällskap av Europamäst­arna från 2016 – Portugal – som starkt bidrar till att utgöra det som får kallas ”dödens grupp”.

 ??  ?? Janne Andersson (i mitten) tillsamman­s med sina förbundska­ptenskolle­gor
Janne Andersson (i mitten) tillsamman­s med sina förbundska­ptenskolle­gor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden