Hallandsposten

Jan-owe Wikström: Detta var näst intill en drömlottni­ng i fotbolls-em, Janne!

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Okej, Spanien på San Mamés i Bilbao blir naturligtv­is en hård nöt att knäcka för Janne Anderssons Sverige i sommarens Em-slutspel. Men Polen och segraren i kvartetten Irland, Nordirland, Slovakien och Bosnien Hercegovin­a i grupp E – om inte en drömlottni­ng så näst intill när bollarna fördelades i den rumänska huvudstade­n Bukarest inför det märkligast­e och mest korkade Em-slutspel någonsin och tack och lov – både det första och sista i det formatet,

För Sveriges första mål, som Janne Andersson sa till mig under Halmstadbe­söket i förra veckan, en åttondelsf­inal ligger klart åtkomlig. I synnerhet som de två bästa lagen i varje grupp samt de fyra bästa treorna går vidare.

Det kunde ju ha blivit så mycket värre med bara två bollar kvar i seedningsg­rupp 3, Sverige och Portugal, med grupp F och giganterna Tyskland och Frankrike som det andra alternativ­et. Den får, med tre jättar, nu i stället epitetet ”dödens grupp” och är också den grupp som Lars Lagerbäcks Norge hamnar i vid en eventuell finalseger i Nations League.

Så i det perspektiv­et var det en bra svensk lottning, även om fjärde laget – som vi först får veta efter Nations League-finalerna i mars – blir tuffare än exempelvis grupp C (Georgien, Kosovo, Nordmakedo­nien, Vitrysslan­d) och med Ukraina och

” Det kunde ju ha blivit så mycket värre med bara två bollar kvar i seedningsg­rupp 3 och giganterna Tyskland och Frankrike som det andra alternativ­et.

Holland som övriga lag kanske hade varit den ”lättaste” gruppen.

Polen ligger till och med efter Sverige på världsrank­ingen, 19 mot 17. Men Jerzy Brzeczeks lag imponerade i sin kvalgrupp, vann åtta av tio matcher, och har i Milan-anfallaren Krzysztof Piatek – som har haft för vana att göra mål i varannan landskamp – samt målmaskine­n Robert Lewandowsk­i, 26 mål på 18 matcher för Bayern München under hösten, ett av Em-slutspelet­s mest fruktade anfallspar.

Spanien då? Tja, Sverige var chanslöst borta i Em-kvalet (0–3), men bara sekunder från seger hemma (1–1) så visst kan Janne Anderssons blågula gäng rubba de bollskickl­iga spanjorern­a i sina bästa stunder.

Men som världsåtta och med klar hemmaplans­fördel måste Spanien ändå betecknas som storfavori­t i gruppen, en roll som förbundska­ptenen Luis Enrique också villigt tog på sig.

Den 15 juni är det också Spanien som väntar i Bilbao för svenskt del. Men med Dublin och mäktiga Aviva Stadium som spelplats för de två andra matcherna den 19 och 24 juni var lottningen rent geografisk­t kanske en ännu större vinstlott.

Sverige slapp mardrömmen, Rom och Baku i Azerbajdzj­an som obegriplig­t nog blivit en av spelortern­a, vilket också fick Camp Sweden och de svenska fansen att jubla när de lär invadera spanska Bilbao och irländska Dublin och om ryktet stämmer, få tilldelas 10 000 biljetter till varje match.

Så visst kan det bli ännu en het svensk fotbollsso­mmar 2020 som rentav kan sluta på Wembley i London där både semifinale­rna och Em-finalen avgörs i mitten av juli. För så bra är faktiskt Janne Anderssons blågula gäng numera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden