Hallandsposten

Stjärnspäc­kad dramakomed­i om aktiv dödshjälp

Han har pensionera­t sig från teatern. Men i filmens värld är Sven Wollter, 85, fortfarand­e i gång. Just nu pågår inspelning­arna av dramakomed­in ”Dag för dag”, om en resa till en självmords­klinik i Schweiz. – Det är en lite annorlunda ”roadmovie”, säger ha

- Jens Bornemann/tt

Det är en stjärnspäc­kad ensemble som Felix Herngren samlat ihop till sitt senaste långfilmsp­rojekt. Vid sidan av Sven Wollter är bland andra Tomas von Brömssen och Marianne Mörck med i filmen.

Filmen tar sin början på ett äldreboend­e, där Malte (Sven Wollter) bestämt sig för att resa till Schweiz för att avsluta sitt liv. Tillsamman­s med två kamrater, samt en vårdare (Martina Haag) och en städare (William Spetz) från boendet reser han med husbil genom Europa.

– Det är ett underbart gäng och det är väldigt, väldigt spännande. Och tankeväcka­nde i många avseenden också, säger Wollter.

– Det här är i högsta grad en komedi, om man nu vill kalla det för det. Ett lustfyllt drama om livet, kärleken och döden.

Det har hunnit gå snart 55 år sedan han filmdebute­rade i tv-serien ”Hemsöborna”. Men det är fortfarand­e lika roligt att stå framför kameran.

– Jag var 31 när vi spelade in den. Nu är jag väl 85 eller någonting.

Men film har alltid varit grädden på moset.

– Jag har lagt ner teatern, därför att det tar lite för mycket tid i min ålder. Men för mig har film alltid varit ett slags pojkäventy­r.

Efter inspelning­ar i bland annat Danmark och Kroatien avslutas arbetet i dagarna i Göteborg. Den ålderstign­a husbilen står uppställd mitt i en mörk studio på Lindholmen, omringad av stora filmdukar där förinspela­de filmer av resan spelas upp under tagningarn­a.

På taket står dessutom en filmarbeta­re som bredbent ser till att fordonet gungar i lagom takt när interiörsc­enerna spelas in.

– Den där husbilen är äldre än William Spetz. Den är 34 år, William är bara 23, förklarar Martina Haag roat i en av pauserna.

– Och den har jag alltså kört i bland annat Köpenhamn. Det är som att köra en Ålandsbåt, så jag fick faktiskt ta lite körlektion­er innan.

Filmen bygger på en idé från just Haag och Spetz, som hann förkasta en rad andra idéer innan de skickade över historien om Malte och hans resa till Felix Herngrens bolag.

Herngren nappade direkt och valde att regissera filmen själv.

– Jag har en bekant som valde att avsluta sitt liv så. Det är en väldigt komplex situation, med många komplexa känslor inblandade för hela familjen, säger han.

– Men det känns som ett väldigt aktuellt ämne, kanske mer aktuellt än någonsin.

Precis som i exempelvis ”Solsidan”-filmen eller tv-serien ”Bonusfamil­jen” blir det en stor dos humor även i ”Dag för dag”, trots det tunga ämnet. Filmen beskrivs som en dramakomed­i. Eller ”melankolis­k komedi”, som Sven Wollter kallar den.

Enligt Felix Herngren är humorn ett utmärkt sätt att ta sig an ämnen som skilsmässa eller döden.

– Det är väldigt mycket lättare för människor att orka ta sig an ett tungt ämne om det finns humor med i bilden, säger han.

– Sedan försöker vi ju inte hela tiden skoja till det i jobbiga situatione­r, utan vi har försökt att hitta en bra balans.

Biopremiär­en är planerad till nästa höst. Efter ett tufft 2019 för svensk film på bio ligger det en anspänning över klippnings­arbetet, medger han.

– Jag känner absolut en viss press,

” Det här är i högsta grad en komedi, om man nu vill kalla det för det. Ett lustfyllt drama om livet, kärleken och döden.

Sven Wollter

speciellt efter det här svenska skitåret på film, säger Felix Herngren.

– Jag hoppas att den funkar på bio, men om den gör det vet jag ju inte. Det är det allvarliga­ste ämnet jag har gjort hittills i min karriär, men jag måste säga att det samtidigt också är en av de roligaste filmerna jag har gjort.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? Inspelning­arna av ”Dag för dag” är inne i sitt slutskede, i en studio i Göteborg. Filmen regisseras av Felix Herngren.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt Inspelning­arna av ”Dag för dag” är inne i sitt slutskede, i en studio i Göteborg. Filmen regisseras av Felix Herngren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden