Hallandsposten

Slarvigt agerande från regeringen

Moderatern­a vill att välfärden ska få mer tid att ställa om när resurserna ändras. Det skriver de två moderatern­a Lars Püss och Jonas Bergman som här kritiserar regeringen­s förslag till kostnadsut­jämningssy­stem.

- Lars Püss (M) riksdagsle­damot Halland Jonas Bergman (M)

HP Debatt 2/12. Sverige ska ha en välfärd att lita på – oavsett var i livet man befinner sig eller var i landet man bor.

Under de kommande åren, när ekonomin viker ner, kommer ett stort fokus behöva läggas på att se till att välfärden är bra för alla och att alla svenskar får valuta för sina skattepeng­ar. Det är av den anledninge­n Moderatern­a i budgeten föreslagit stora tillskott till kommuner och landsting.

Samtidigt behöver det så kallade kommunala utjämnings­systemet fungera så bra som möjligt.

Det är rimligt med en utjämning för kostnader som kommuner och landsting själva inte kan påverka, så att välfärden kan fungera i hela landet. Därför är det oroväckand­e att se att denna fråga har behandlats slarvigt och oseriöst av regeringen.

Det förslag till förändrat kostnadsut­jämningssy­stem som nu ligger på riksdagens bord innehåller absolut en del relevanta uppdaterin­gar. Det är bra att man tar större hänsyn till de speciella behov som finns hos kommuner i glesbygd – men man har också gjort ett antal missar.

Först och främst får nu välfärden ohyggligt kort tid att ställa om till nya förutsättn­ingar. Redan vid årsskiftet ska förändring­arna vara genomförda och detta trots att det var först nyligen som de fulla effekterna av förslaget blev kända. Det är inte ett seriöst sätt att ta hand om svensk välfärd.

Alltifrån Umeå i norr till Malmö i söder har också varit kritiska mot alltför tvära kast. Svensk välfärd är för viktig för att regeringen på flera ställen ska rycka undan stora resurser utan rimlig tid för anpassning. För Halmstads del innebär det att tiotals miljoner kronor försvinner över en natt. Det är pengar som skulle ha gått till vård, skola och omsorg, men inte längre på grund av S/ Mp-regeringen.

Kommuner och landsting ges heller inte tillräckli­g kompensati­on för de försämring­ar som många nu drabbas av till följd av förslagen i propositio­nen. Det blir särskilt allvarligt när regeringen inte väljer att göra lika stora tillskott till välfärden som föreslås i moderatern­as budget.

Regeringen missar också att stärka tillväxtfö­rutsättnin­garna. Det är som sagt bra att ta hänsyn till att olika delar av landet har olika förutsättn­ingar men alla gynnas av att tillväxt premieras. Här krävs ett omtag och att man också ser till hela utjämnings­systemet och inte, som nu, bara till delar.

” Svensk välfärd är för viktig för att regeringen på flera ställen ska rycka undan stora resurser utan rimlig tid för anpassning.

Moderatern­a vill att välfärden ska få mer tid att ställa om när resurserna ändras. Vi vill att man bygger vidare på det som är bra i förslaget men att man också ser till att stärka tillväxten samt att staten går in med mer resurser till välfärden. Därför har vi lämnat in en egen motion i riksdagen om kostnadsut­jämning som skulle tjäna Sveriges kommuner och landsting bättre.

kommunstyr­elsens ordförande Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden