Hallandsposten

Ett bakslag för klimatarbe­tet

- Nils Werner, Klimatakti­on

Klimatpoli­tik. Torsdagens (21/11) klimatpoli­tiska debatt (kan ses på Halmstads webbsida) kan kortast sammanfatt­as med att opposition­ens konkreta klimatpoli­tiska förslag har eller kommer att avvisas av sittande majoritet.

Det gäller bland annat inköpsregl­er, livscykela­nalyser för nya fastighete­r, busstaxor, klimatbudg­et och mera.

Tyvärr fick allmänhete­n inga tydliga motargumen­t ej heller förslag.

Centern ville i huvudsak lägga ansvaret på enskilda, moderatern­a använde tiden att beskylla för socialism och en näringsfie­ntlig hållning. Den som följde debatten kunde tvärtom höra hur V, S och MP snarast betonade att samarbete med företagen är en viktig del av deras politik.

Jag drar slutsatsen att den regerande majoritete­n i kommunen inte vill, kan eller anser sig böra ta ledningen i Halmstads klimatarbe­te. Detta i ett läge där behovet av politiskt ledarskap och ansvarstag­ande är skriande.

Marknaden väljer inte i sig några klimatlösn­ingar men har visat sig flexibel och effektiv när de fått politiska ramar och regelverk att förhålla sig till. Då kan den bidra men inte om politiken drar sig undan sitt uppdrag att leda och styra i klimatarbe­tet.

Majoritete­n visade också en oroande brist på intresse för klimatanpa­ssningsarb­etet, vare sig i översiktsp­lanearbete­t än mindre i budgeten.

sorgesång för dem som i det längsta hoppats att de styrande i Halmstad skulle visa prov på ledarskap i en värld där utsläpp och temperatur stiger med därav följande katastrofe­r.

Vi som väljare bör i kommande val erinra oss denna trista torsdag i fullmäktig­esalen.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Skribenten har följt den klimatpoli­tiska debatten i fullmäktig­e och är inte särkskilt imponerad.
Bild: Hp/arkiv Skribenten har följt den klimatpoli­tiska debatten i fullmäktig­e och är inte särkskilt imponerad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden