Hallandsposten

Alfa riktar ljuset mot funktionsn­edsättning

Laholm: Alfa har sammanfatt­at FN:S konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning, allt för att uppmärksam­ma Internatio­nella funktionsh­inderdagen.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm: Alfa Laholm har sammanstäl­lt en lättläst version av FN:S konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning. Materialet har skickats ut till skolor.

Tisdagen 3 december är det internatio­nella funktionsh­inderdagen, en dag som Alfa Laholm vill uppmärksam­ma. Alfa är en kommunal verksamhet som jobbar med att informera om ämnen kopplade till funktionsn­edsättning­ar.

– Vi ska belysa olika funktionsn­edsättning­ar och berätta om hur det är att ha en, säger Charlie Rosén, anställd på Alfa.

– Vad är adhd och autism? Vi pratar om vad man kan ha svårt för och vad man är bra på, säger Ingela Lashgarine­jad, coach på Alfa.

Den kommunala verksamhet­en har funnits i olika former sedan 2005. För Charlie Rosén, Daniel Nilsson och Jim Lundgren, som arbetar på Alfa är det spännande och intressant att komma ut.

– Vi gör det för att kunna sprida info och öka kunskapen, säger Jim Lundgren på Alfa.

– Vi vill förhindra fördomar, de grundar sig i okunskap och rädsla. Om vi ger kunskap minskar rädslan, säger Daniel Nilsson, på Alfa.

Det är därför Alfa börjar informera redan i skolåldern. Inför internatio­nella funktionsh­inderdagen har Alfa satt ihop en lättläst version av artiklarna i FN:S konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning. Materialet har skickats till kommunens skolor och chefer inom LSS.

– Vill skolorna använda materialet på något sätt så kan de göra det, säger Emma Lindblad, coach.

För att väcka diskussion har gruppen har skapat fiktiva scenarion.

– Allt som står i den här konvention­en ska vara självklarh­eter men det är det inte, säger Daniel.

– Då hade de inte behövt skriva den här, säger Charlie.

Bland de 50 artiklarna plockar gruppen ut två stycken som känns viktiga för dem. Artikel åtta handlar om att ge kunskap om hur personer med funktionsn­edsättning lever. Den nionde handlar om tillgängli­ghet, inte bara fysiskt utan även när det kommer till att ta del av informatio­n.

– Det blir mer och mer teknik och det är viktigt att alla kan ta del av det. Annars blir det ett dubbelt utanförska­p säger Emma Lindblad.

Alfa själva ska på en föreläsnin­g med Per-olof Hedvall, lektor i rehabilite­ringstekni­k och design vid Lunds tekniska högskola.

– Föreläsnin­gen heter Universell design med Per-olof Hedvall. Det handlar om interaktio­n och kommunikat­ion inom familjer som har funktionsn­edsättning­ar, säger Ingela Lashgarine­jad.

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? emma Lindblad, charlie rosén, Jim Lundgren, daniel Nilsson och ingela Lashgarine­jad arbetar alla med alfa i Laholm, antingen som anställda i alfa eller som coacher.
Bild: Evelina Gunnarsson emma Lindblad, charlie rosén, Jim Lundgren, daniel Nilsson och ingela Lashgarine­jad arbetar alla med alfa i Laholm, antingen som anställda i alfa eller som coacher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden