Hallandsposten

Man åtalas för brott på brott i snabb följd

Laholm: En 36-årig laholmare misstänks för en lång rad brott under loppet av drygt ett dygn. En pensionär fick knytnävssl­ag i ansiktet och en familj blev så skrämda att de inte vågade stanna i sitt hem.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: En bilstöld, en springnota, ett par knytnävssl­ag mot en pensionär, en hårt kastad sten i huvudhöjd mot en familj. Allt detta och mer därtill på ett drygt dygn. Nu åtalas en 36-årig laholmare.

Kvällen började bli sen när det ringde på hemma hos en familj i Laholm. När pappan öppnade dörren stod där en grovt byggd man som frågade om han kunde få hjälp med bilen.

Pappan svarade nej. Mannen bad då om ett glas vatten. Redan där tyckte pappan att situatione­n var olustig, men han hämtade lite vatten. Dock bara i en plastmugg.

”Han tänkte att om han ger personen ett glas kanske han krossar det och hotar”, står antecknat från ett förhör med pappan.

Vid det laget hade hela familjen samlats innanför dörren. Då visade det sig att pappan haft fog för sin oro. Plötsligt small det.

Mannen som ringt på kastade utan förvarning en halvkilos sten i huvudhöjd mot familjen, skrek ”jävla hora” och gick därifrån.

Stenen träffade som tur var bara ytterdörre­n, men familjen blev så rädda att de – efter att ha larmat polisen – inte vågade stanna i sitt hem den natten.

Stenkastni­ngen var det sista av de många brott som en 36-årig laholmare misstänks ha begått inom loppet av 28 timmar 13–14 oktober.

Tidigare på kvällen 14 oktober tros han ha gått in hemma hos en pensionär i centrala Laholm. Det ledde till en konfrontat­ion och handgemäng utanför bostaden. 67-åringen blev slagen blodig i ansiktet.

Dessutom hade mannen knackat på ytterligar­e en dörr under samma kväll för att be om vatten. Där blev han nekad. Strax därpå kastades stenar mot ett hus i grannskape­t. Kasten orsakade skador för över 7 000 kronor.

Dagen efter händelsern­a talade polis med 36-åringens fru. Hon sade då att mannen varit ute fyra kvällar i rad och ”betett sig mycket märkligt”.

Totalt åtalas han nu för sju olika brott: misshandel, försök till grov misshandel, skadegörel­se, stöld, grov stöld och bilstöld.

Bilstölden var den första händelsen som uppmärksam­mades i det händelseri­ka dygnet. En Volvo försvann från Gullkragev­ägen i Laholm. Bara några timmar senare blev 36-åringen filmad ur en mängd olika vinklar när han dök upp i den stulna Volvon på en bensinstat­ion i Halmstad.

Personalen reagerade direkt på mannens underliga beteende och hans överdrivna intresse för mackens kassaappar­at. Personalen misstänkte redan från början att han skulle smita från bränslenot­an. Vilket han också gjorde.

36-åringen själv nekar till att ha begått något brott.

”Hur kan man hålla på med något sådant? Det är så mycket ondska i världen”, har han sagt i ett av polisförhö­ren.

 ??  ??
 ?? Bild: Polisens förundersö­kning ?? 36-åringen fångades av ett flertal kameror när han kom till macken i en stulen bil. Han visade ett stort intresse för mackens kassasyste­m och tankade utan att betala. Så började ett brottsdige­rt dygn där mannen nu åtalas för en rad brott.
Bild: Polisens förundersö­kning 36-åringen fångades av ett flertal kameror när han kom till macken i en stulen bil. Han visade ett stort intresse för mackens kassasyste­m och tankade utan att betala. Så började ett brottsdige­rt dygn där mannen nu åtalas för en rad brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden