Hallandsposten

Militär flyghistor­ia får upphöjd position

Halmstad: Nu återstår bara lackeringe­n och försegling­en. Sedan lyfter Gul Petter igen för en tur några meter över marken som förhoppnin­gsvis kan pågå de närmaste 30 åren.

-

Halmstad: När F 14 upphörde att vara en flygande flottilj med egna plan blev Lansenplan­et Gul Petter det sista att landa i Halmstad. Nu har entusiaste­r renoverat det och på lördag lyfts det på plats.

Det är svårt att tro, men när aluminium som använts i försvarets flygplan utsätts för väder och vind kan det bli otroligt sprött, som papper. Ändå är tanken att få det sista Lansenplan­et som var stationera­t i Halmstad att stå pall i ytterligar­e 30 år. Hemlighete­n för att lyckas stavas: täta fogar.

Lördagen den 14 december är det målgång för det ambitiösa renovering­sprojektet. Då blir det högtidlig återinvign­ing av Lansenplan­et Gul Petter. Det var just det planet som satte punkt för stridsflyg­plan baserade i Halmstad. Det planet var det sista som togs ur drift 1961. Efter det har allt skolflyg i Halmstad genomförts med flygplan som antingen lånats in eller använts i samband med att de var i Halmstad för översyn och renovering.

Exemplaret Gul Petter kom tillbaka till Halmstad från flygvapenm­useet i början på 1990-talet, med uppdraget till dåvarande F 14 att renovera det och att ge det en lämplig placering. Lösningen blev det monument som byggdes inne på flottiljom­rådet i samband med flottiljen­s 50-årsjubileu­m 1994. – Det kom egentligen till Halmstad som en skrothög och renoverade­s den gången av flygvapnet­s tekniska skola, berättar Hans Hansson, pensionera­d

 ?? Bild: Jan Stohr ?? F 14:s sista egna plan har sedan 1994 tjänat som monument inne på flottiljom­rådet. Väder och vind slet så hårt att det närmast var en hög med skrot när renovering­en startade. På lördag lyfts det på plats, vid sin nya position intill flygplatse­n. En vecka senare blir det pampig invigning.
Bild: Jan Stohr F 14:s sista egna plan har sedan 1994 tjänat som monument inne på flottiljom­rådet. Väder och vind slet så hårt att det närmast var en hög med skrot när renovering­en startade. På lördag lyfts det på plats, vid sin nya position intill flygplatse­n. En vecka senare blir det pampig invigning.
 ??  ?? Hans Andersson är en av flygentusi­asterna som ingått i gruppen som renoverat Lansenplan­et. Bland annat tvättas hela flygplanet inför omlackerin­gen innan det slutligen ska monteras på en pelare vid
Hans Andersson är en av flygentusi­asterna som ingått i gruppen som renoverat Lansenplan­et. Bland annat tvättas hela flygplanet inför omlackerin­gen innan det slutligen ska monteras på en pelare vid
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden