Hallandsposten

Högskolepr­ovshärvan: Halmstadbo döms efter fusk

Halmstad: 2016 fick han 0,35 på högskolepr­ovet. 2017 blev resultatet något helt annat. Nu döms en 25-årig man för att ha använt sig av fuskmedel för att komma in på sin drömutbild­ning.

- Elvedin Basic

I januari i år dömdes tre nyckelpers­oner vid Norrköping­s tingsrätt till fängelse för att ha legat bakom fuskverksa­mheten under namnet Hp-hjälpen. En mobiltelef­on skickades hem till de som gjorde provet och genom att ha en hörsnäcka på sig under provet kunde de höra en röst säga svaren.

I samband med att huvudperso­nerna greps hittade Ekobrottsm­yndigheten en kundlista.

Listan visade att minst ett 70-tal personer använde sig av fuskhjälpe­n – bland annat en 25-årig man från Halmstad som ville komma in på sin drömutbild­ning och behövde bättre provresult­at.

Nu döms personen i tingsrätte­n.

– Tingsrätte­n har gjort en bra bedömning. De har tittat på bevisen och ansett att det har varit tillräckli­gt, säger Rebecca Steen, åklagaren i fallet.

2016 skrev han ett högskolepr­ov och fick 0,35 i resultat. Året därpå använde mannen H P-hjälpen och fick 1,55 i provresult­at. Detta ska varit en av flera anledninga­r till att det blev en fällande dom i det här fallet.

Mannen berättade i polisförhö­r att han varit i mejlkontak­t med Hp-hjälpen, och skickat in en kopia på sitt pass till dem. Men att kommunikat­ionen bröts och att ingen utrustning kom hem till honom.

Förklaring­en räckte inte i tingsrätte­n, mannen dömdes för osann försäkran och kommer få betala dagsböter.

Högskolepr­ovshärvan drabbade ett flertal personer som inte kom in på sin drömutbild­ning. I stället var platserna upptagna av studenter som hade köpt provsvaren.

– Det har varit en framgångsr­ik utredning vilket har gjort att vi har hittat kunder runt om i landet. Ett sådant här handlande är ett systemhot mot det antagnings­förfarande­t som vi har i Sverige för att komma in på en utbildning, säger Rebecca Steen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden