Hallandsposten

Läkartrio gör ny insamling till flyktingar

Halmstad: Förra året var gensvaret så stort att de fick skicka tre lastbilar ned till Grekland. Nu hoppas läkartrion att Halmstadbo­rna återigen vill bidra med vinterkläd­er och andra förnödenhe­ter till flyktingar.

- Emelie Nordh en@hallandpos­ten.se 010-471 51 15

Det är kollegerna Anna Hallén, Jörgen Hallgren och Lotta Delling som för andra året i rad genomför en insamling till flyktingar i Grekland. I fjol skickades grejerna till Thessaloni­ki, den här gången ska de till Aten.

– Vi hade egentligen tänkt ta en paus i år men sen såg vi hur olika volontärgr­upper ropade på hjälp och berättade att vintern kommer att bli värre än någonsin. Det finns ett stort behov av allt det där som vi samlade in förra året och då kände vi att var tvungna att köra igen, berättar Lotta Delling.

Trion har även i år fått sponsring av transportf­öretaget DHL som bidrar med en lastbil. Denna hoppas de nu kunna fylla med varma kläder, tält, sovsäckar, hygienarti­klar och andra förnödenhe­ter.

– Man kan säga att vi efterlyser allt som är nödvändigt för att överleva vintern, sammanfatt­ar Jörgen Hallgren.

– Det är också brist på barnvagnar och bärselar till barn, fortsätter Anna Hallén.

Insamlinge­n kommer att äga rum den 7 december på Slottsmöll­an i en lokal som trion också blivit sponsrade med. När de insamlade sakerna anländer till Aten kommer de att tas emot av personer från organisati­onen Medical Volenteers Internatio­nal (MVI).

– De har kontakter med alla de här små organisati­onerna på plats i Aten dit flyktingar kommer för att få mat och kläder, säger Lotta Delling.

MVI, som tidigare hette Docmobile, ger dels vård till flyktingar som bor i läger och dels till de som inte får plats och tvingas bo på gatan eller i ödehus och som annars inte hade fått vård.

De tre Halmstadlä­karna har alla arbetat med organisati­onen på plats i Grekland tidigare. Efter nyår planerar

Lotta Delling och Jörgen Hallgren att återvända.

– Det finns alltid mycket att göra. Den här organisati­onen är väldigt flexibel, vilket gör att man kan söka upp var behovet är som störst för stunden, säger Jörgen Hallgren.

Förra årets insamling gick över förväntan och resulterad­e att det gick tre lastbilar ned till Grekland, i stället för en som inlednings­vis var tanken. Bland annat skickade man ett 30-tal barnvagnar och 1 000 hårt packade flyttkarto­nger fyllda med saker.

– Vi blev verkligen helt överväldig­ade över Halmstadbo­rnas enorma engagemang och vilja att hjälpa. Det är det som gör att vi vågar satsa på att upprepa det här redan efter ett år, säger Anna Hallén.

Inför insamlinge­n har läkarna startat Facebookgr­uppen ”Hjälp oss fylla lastbilen igen!” med informatio­n för alla intressera­de. I år planerar de även ta kontakt med företag, berättar trion.

– Vi hoppas att de kan hjälpa till med de saker som var lite svårare att få in förra gången, som tält och sovsäckar, säger Anna Hallén.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Allt som är nödvändigt för att överleva vintern, som spås bli värre än någonsin, efterlyses av läkartrion.
Bild: Jari Välitalo Allt som är nödvändigt för att överleva vintern, som spås bli värre än någonsin, efterlyses av läkartrion.
 ??  ?? För andra året i rad genomför läkarna Jörgen Hallgren, Lotta Delling och Anna Hallén en insamling till flyktingar i Grekland.
För andra året i rad genomför läkarna Jörgen Hallgren, Lotta Delling och Anna Hallén en insamling till flyktingar i Grekland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden