Hallandsposten

Tre tillfällig­a förskolor har sagts upp

Halmstad: Tre tillfällig­a förskolor, bland annat Aleskogens paviljonge­r, sägs upp. Orsaken är att kommunen kommit ikapp med byggnation­en av permanenta förskolor. Detta förväntas leda till minskade hyreskostn­ader på omkring två miljoner.

- Cecilia Welin

För en månad sedan berättade HP att det inte längre råder brist på förskolepl­atser inom kommunen. För första gången på flera år kan alla barn erbjudas plats inom barnomsorg­en till våren, om än inte på den ort man i första hand önskar.

Förklaring­en är att kommunen kommit ikapp med byggandet av permanenta förskolor och därmed kan lokaler som tillfällig­t använts som förskolor sägas upp. I mars invigdes till exempel Aleskogens nya förskola med åtta avdelninga­r och Lineheds förskola med tolv avdelninga­r har precis färdigstäl­lts.

” Vi bedömer att vi inte längre behöver de här platserna.

Lovisa Aldrin (L), ordförande i bun

På sitt senaste möte beslutade barn- och ungdomsnäm­nden att säga upp hyreskontr­akten för tre av de tillfällig­a förskolorn­a. Det gäller Nymansgata­ns förskola, Östra lyckans förskola intill Östergårds­skolan samt Aleskogens paviljongf­örskola.

– Vi bedömer att vi inte längre behöver de här platserna utan vi kan i stället fylla de permanenta förskolor vi har i respektive områden, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande i nämnden.

Aleskogens paviljongf­örskola har funnits sedan 2007 med ett tillskott av antalet paviljonge­r i februari 2017. De tre äldsta paviljonge­rna har redan avvecklats och nu sägs övriga fem upp.

– Det är lång uppsägning­stid, så de löper på till juni, säger Lovisa Aldrin.

Samma sak gäller för Östra lyckans förskola medan hyreskontr­aktet för Nymansgata­ns förskola löper ut den siste februari.

Förväntad besparing – efter att nämnden dragit bort kostnaden för att återställa marken där paviljonge­rna stått – förväntas landa på strax över två miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden