Hallandsposten

Pilotproje­kt ska minska plasten i offentlig verksamhet

Halland: Genom det regionala pilotproje­ktet Plastoff ska tre offentliga verksamhet­er i Halland minska sin användning av minst en plastprodu­kt med 30 procent. I stället söker man efter alternativ­a lösningar för plasten.

- Viktoria Andersson

Det är länsstyrel­sen som håller i projektet Handsoff, som finansiera­s med hjälp av bidrag från Naturvårds­verket. Under projektets gång kommer verksamhet­erna få hjälp av Helena Westberg, som är processled­are för projektet och naturvårds­handläggar­e på länsstyrel­sen.

– Vi har märkt att det är många i samhället som vill göra något, men det kan vara svårt att komma i gång. Dels kommer de berörda verksamhet­erna få lättillgän­glig informatio­n och dels får de hjälp av mig som puffar på lite, säger hon.

Det är Nolltrefem i Halmstad kommun, Måltidsser­vice i Laholms kommun och Serviceför­valtningen i Varbergs kommun som ingår i pilotproje­ktet. I Halmstad och Varberg har verksamhet­erna valt att minska plastanvän­dningen i sina avfallspås­ar och i Laholm har verksamhet­en valt att rikta in sig på matlådor och plastfolie.

– Det handlar främst om att

Projektet går ut på att minska mängden plast. minska engångspla­sten. Vi har en förbruknin­g där vi inte längre ser värdet av plasten, säger Helena. Varför är det inte fler verksamhet­er som ingår i projektet?

– Man hade kunnat önska att det var fler. Vi vågar inte ta oss ann för många verksamhet­er som startar igång eftersom vi inte vet hur mycket tid varje verksamhet kommer behöva. Men vi kan sprida kunskapen till kommunerna ändå, avslutar Helena Westberg.

Pilotproje­ktet drog i gång den 1 juni och avslutas den 31 december.

 ?? Bild: Kent Hallgren ??
Bild: Kent Hallgren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden