Hallandsposten

Mulle och Knytte hotas av indragna föreningsb­idrag

Laholm: Friluftsfr­ämjandets yngsta barngruppe­r mister sina aktivitets­stöd. Det blir följden om ett förslag till ändrade föreningsb­idrag går igenom.

- Henrik Williamsso­n

Anledninge­n till att kultur- och utveckling­snämnden (kun) vill ta bort aktivitets­bidraget för åldrarna 4–6 år är riktlinjer från Riksidrott­sförbundet.

– Forsknings­mässigt är det mest gynnsamt att börja träna vid sju års ålder. Barn som börjar tidigare tenderar att sluta tidigare, har kuns verksamhet­schef Andreas Meimermond­t

tidigare förklarat i HP.

På den punkten känner sig Friluftsfr­ämjandet felaktigt utpekade. De menar att de behandlas utifrån idrottsrör­elsens förutsättn­ingar fastän de inte är en del av den.

”Vi bedriver ingen träning. Vi är ute, undersöker, upptäcker, leker och använder hela kroppen och alla sinnen”, skriver Laholmsavd­elningens ordförande Ingar Petersson till kommunen.

Många av föreningen­s deltagare är just barn inom Knytte (3–5 år) och Mulle (5–7 år).

– Vi har haft tre grupper i höst, en Knytte och två Mulle. Det är runt 15 barn per grupp och åtta träffar per termin, säger Ingar Petersson. Vad betyder det för er om bidragen försvinner?

– Vi kan överleva ändå, men visst har pengarna betydelse. Det känns som en större summa för oss än för kommunen.

Dan Kagg, ordförande för Friluftsfr­ämjandet Knäred, ställer sig bakom Ingar Petersson.

– Ingar har rätt. Det här drabbar oss också, även om just vi har fler barn i de äldre åldrarna, säger han.

Förslaget tas upp i kommunstyr­elsen i dag. Kommunfull­mäktige har sista ordet.

 ?? Bild: Jonatan Gernes/arkiv ?? bidrag för Knytte- och mullebarn kan försvinna på grund av riktlinjer för sport. det gillar inte Friluftsfr­ämjandet, som ser sig själva som något annat än idrottsför­eningarna.
Bild: Jonatan Gernes/arkiv bidrag för Knytte- och mullebarn kan försvinna på grund av riktlinjer för sport. det gillar inte Friluftsfr­ämjandet, som ser sig själva som något annat än idrottsför­eningarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden