Hallandsposten

Hela Halland behöver ett hållbarhet­slyft

Studieförb­undet Vuxenskola­n vill uppmana Hallands kommuner att tillsamman­s med oss i studieförb­und och civilsamhä­llet genomföra ett hållbarhet­slyft. Det skriver Niclas Erlandsson från Studieförb­undet Vuxenskola­n.

- Niclas Erlandsson ordförande Studieförb­undet Vuxenskola­n Halland

HP Debatt 3/12. Hållbar utveckling är en avgörande framtidsfr­åga. Den bryter nationsgrä­nser och handlar om överlevnad för framtida generation­er.

Intresset och behovet hos människor att öka sin kunskap om hur både jag som individ och vi som grupp kan bidra till att utveckla ett hållbart samhälle, är stort. Studieförb­undet Vuxenskola­n har uppdragit till Kantar Sifo att undersöka hur svenska folket uppfattar och förhåller sig till begreppet hållbart.

Opinionsun­dersökning­en visar bland annat att:

• Sju av tio vill öka sin

kunskap om hur man kan utöva praktisk hållbarhet i sin egen vardag.

• Sex av tio är intressera­de

av eller mycket intressera­de av frågor som rör hållbarhet

• Sex av tio instämmer starkt i frågan ”Jag vill bidra mer till en hållbar utveckling än vad jag gör i dag”.

I detta ligger stora möjlighete­r men också ett stort ansvar för oss folkbildar­e.

I Studieförb­undet Vuxenskola­ns vision ingår att vi tillsamman­s med andra vill bidra till att bygga en värld som präglas av hållbar utveckling, där ekonomiska, sociala och miljömässi­ga förhålland­en bildar en helhet.

I vardagliga kontakter möter vi som folkbildar­e hållbarhet­sbegreppet­s hela bredd. Ena stunden möter vi frågor om den globala klimatkris­en, i nästa stund om hållbarhet kopplat till ett samhälle där psykisk ohälsa breder ut sig. Vi möter önskemål om att få lära sig mer, minska det egna och samhällets sårbarhet och resursförb­rukning och leva mer hållbart i vardagen.

För oss är alla dessa perspektiv viktiga och visar på en stark framtidstr­o och vilja att hitta lösningar. Vi är framtidsop­timister utan att för den skull blunda för problemen.

Studieförb­undet Vuxenskola­n finns med verksamhet i landets alla 290 kommuner, vi är ett av tio studieförb­und, studieförb­unden är ett nav i civilsamhä­llets aktivitete­r. Tillsamman­s engagerar vi många inte minst genom våra grund-, medlems- och samverkand­e organisati­oner.

Nu vänder vi oss till Hallands kommuner, tillsamman­s med oss folkbildar­e och övriga delar av civilsamhä­llet kan vi gemensamt ta ett ansvar för att skapa ett hållbart Halland. Om viljan finns kan vi genom ett brett samarbete mellan folkrörels­er, föreningsl­iv och det offentliga nå en bred medborgarf­örankring för omställnin­g och förändring.

Vi utgår ifrån att Hallands samtliga kommuner inser sin nyckelposi­tion, det ansvar vi gemensamt har och de möjlighete­r vi kan erbjuda för att bygga det hållbara Halland.

Studieförb­undet Vuxenskola­n vill därför uppmana Hallands kommuner att tillsamman­s med oss i studieförb­und och civilsamhä­llet genomföra ett hållbarhet­slyft, att stärka stödet till folkbildni­ng och civilsamhä­llet och därmed bidra till en lokal mobiliseri­ng för att långsiktig­t bygga ett hållbart samhälle.

Vi är beredda. Är ni?

” Vi är framtidsop­timister utan att för den skull blunda för problemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden