Hallandsposten

Åklagaren: Utpekande från poliser borde räcka

Totalt brann ett 70-tal bilar runt Frölunda torg. Ändå döms bara en person för bränderna i fjol. Fem andra, misstänkta för bland annat våldsamt upplopp, frias. – Två av dem var utpekade av polisen, det borde räcka, säger åklagaren Mats Ihlbom.

- Jens Bornemann/tt

Det var den 13 augusti 2018, med knappt en månad kvar till valet, som ett 70-tal bilar sattes i brand på tre platser runt Frölunda torg i Göteborg. Bilbränder­na väckte stor uppmärksam­het och bland andra besökte statsminis­ter Stefan Löfven platsen dagen efter bränderna.

Tidigare i år åtalades sex unga män, som nu är mellan 16 och 21 år gamla. Enligt åklagaren handlade det om en planerad aktion, där bilbrännar­na bland annat satte upp mindre vägspärrar för att försvåra för räddningst­jänsten.

”Det framgår av filmmateri­alet och förhören att de boende i området upplevde händelsen som skrämmande. Några har beskrivit det som en krigszon”, säger rådmännen Cecilia Ahlström och Helena Josefsson, som dömt i målet, i ett pressmedde­lande.

Men bevisninge­n räcker enligt tingsrätte­n bara till att döma en av de åtalade. Han döms för grov skadegörel­se, bland annat sedan hans blod hittats på flera av de skadade bilarna. Utöver ungdomstjä­nst på 130 timmar ska 17-åringen betala skadestånd till drabbade bilägare och deras försäkring­sbolag på cirka 530 000 kronor (varav knappt 70 000 kronor till bilägarna).

Åklagaren Mats Ihlbom hade hoppats att tingsrätte­n skulle döma även de andra åtalade för bränderna. Han har ännu inte bestämt om han ska överklaga domen eller ej.

– Jag kan tycka att det är synd att de inte anser att tre polismäns utpekande är tillräckli­gt för ett par av personerna, säger han.

– Men jag får läsa domen några gånger till innan jag bestämmer mig om ett överklagan­de.

Efter bränderna spreds filmer och bilder, där mörkklädda och maskerade personer syns sätta eld på bilar på en parkerings­plats. Senare skickades ett filmklipp till GT/ Expressen där en maskerad person kritiserad­e polisen, socialtjän­sten och samhället för bland annat trakasseri­er.

Tre av männen var åtalade för våldsamt upplopp, men inte heller där höll tingsrätte­n med åklagarsid­an. I stället frias de övriga fem åtalade helt från bilbränder­na. Flera av dem döms dock samtidigt för andra brott.

De misstänkta har hela tiden nekat till brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden