Hallandsposten

Johansson har inlett jakten på ny asylpakt

Ylva Johansson har inlett jakten på en ”ny pakt” för asyl och migration i EU. Första veckans arbete som inrikeskom­missionär tar henne till både Grekland och Turkiet.

- Wiktor Nummelin/tt

Startdagar­na är minst sagt intensiva för Johansson efter det formella tillträdet i söndags. På måndagen mötte hon medlemslän­dernas inrikes- och justitiemi­nistrar. På onsdag bär det sedan av för första arbetsresa­n, till Grekland och Turkiet – två nyckelländ­er under de senaste årens stora inflöde av asylsökand­e och migranter.

– Vi måste naturligtv­is komma bort från irreguljär migration till mer legala vägar in i EU och därför är samarbetet med tredjeländ­er viktigt. Och i det fallet är Turkiet ett av de viktigaste länderna för EU vilket gör att vi prioritera­r att åka dit redan första veckan, säger Johansson på sin presskonfe­rens efter måndagens ministermö­te i Bryssel.

Johansson och kommission­ärskollega­n Margaritis Schinas har fått ett uttalat uppdrag att ta fram en ”ny pakt” för asyl och migration.

– Det här är en av huvudprior­iteterna för den nya kommission­en. Vår avsikt är att bygga broar. EU har inte råd att misslyckas med det här igen, säger Schinas på presskonfe­rensen.

Arbetet lär dock inte bli lätt. Låsningen är fortsatt stor. På ena sidan står länder som Grekland och Italien, som får ta emot många asylsökand­e och vill bli avlastade. På den andra står exempelvis Ungern och Polen som absolut säger nej till någon form av obligatori­sk omfördelni­ng.

Johansson tycker sig ändå känna en öppning för att komma vidare.

– Det finns verkligen en öppning, där medlemslän­derna är redo att hitta nya vägar framåt för att låsa upp det låsta läget, säger Ylva Johansson.

Siktet är för tillfället inställt på början av februari då den nytillträd­da Eu-kommission­en lovat mer besked om hur man ser vägen vidare, exempelvis vad gäller de lagförslag om asylpoliti­ken som den tidigare kommission­en lade fram för flera år sedan.

Sverige står fortsatt fast vid de liggande förslagen om att bland annat införa tvingande omfördelni­ng av asylsökand­e mellan Eu-länderna.

Vad den nya Eu-kommission­en tänker göra återstår att se.

– Det här är vår första dag. Ni måste lita lite på oss. Vi kommer att arbeta väldigt intensivt för att hitta en solidarite­tskomponen­t som får med allihop. Alla måste känna att de är en del av lösningen, säger Margaritis Schinas.

– Debatten är lite för politisk spänd. Vi måste kyla ner oss lite, vara pragmatisk­a och hitta lösningar via samarbete. Det är det europeiska sättet att arbeta på, säger Ylva Johansson i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden