Hallandsposten

Oleg vittnar om köld och isolering i Putins Gulag

Han har upplevt det moderna Gulag, nästan hungerstre­jkat sig till döds och isolerats för att knäckas. Ukrainske filmregiss­ören Oleg Sentsov vittnar om livet i Vladimir Putins fångläger vid ishavet.

- Wiktor Nummelin/tt

Orden smattrar han fram, minen är skarp och något tålamod för småprat har han inte alls.

– Sätt i gång, manar Sentsov när det är TT:S tur i raden av intervjuer intill Eu-parlamente­ts plenisal i Strasbourg.

Sentsov har just fått ta emot parlamente­ts finaste pris – Sacharovpr­iset för tankefrihe­t – och avverkar nu i rask takt den internatio­nella presskåren på plats.

Priset är för i fjol. Fast då satt han i ett högsäkerhe­tsfängelse vid Norra ishavet, dömd i Ryssland till 20 års fängelse för förberedel­se till terrorbrot­t.

– Det var svårt. Det var det värsta av alla ställen jag satt på under de fem åren. Och det var inte bara på grund av att det ligger i polartrakt­erna med vinter i nio månader och minus 30 grader, berättar Sentsov om tiden i Labytnangi vid floden Ob.

– Det är ett gammalt läger från Sovjettide­n som byggts bara för ett ändamål: att knäcka folk psykologis­kt. Och det gäller fortfarand­e.

Riktigt så illa som på Sovjettide­n är det ändå inte i president Vladimir Putins ryska fångsystem.

– I dag får man bättre mat. Folk svälter inte ihjäl. Tidigare dog folk av köld. Det gör de inte längre. Barackerna är hyfsat varma och man tvingas inte hugga träd längre. De slår dig inte lika mycket längre. Men inställnin­gen till fångarna är densamma. De behandlar dig som ett djur, som någon som inte har några rättighete­r, förklarar Sentsov.

– Systemet försöker trycka ner dig hela tiden. Den ryska fångvården­s mål är att utradera den person du är.

Sentsov dömdes 2015 för terrorankl­agelser som han hela tiden har tillbakavi­sat. Under fotbolls-vm i Ryssland i fjol försökte allehanda människorä­ttsorganis­ationer få det internatio­nella fotbollför­bundet Fifa att reagera.

Men inte mycket blev sagt. Och ännu mindre hördes till fånglägret i Labytnangi.

– Ni måste förstå att jag inte bara var isolerad fysiskt utan också informatio­nsmässigt. Men ett litet eko av det sipprade ändå ner.

Strax före VM inledde Oleg en hungerstre­jk för att öka pressen på Ryssland. Han tappade 20 kilo och uppgavs vara nära döden, när han gick med på att äta igen, efter 145 dagar.

Han var beredd på att dö. Eller snarare så förstod han att det kunde bli så.

– Bara den som är självmords­benägen är beredd att dö. Men den som går ner i fiendens skyttegrav och blir beskjuten med maskingevä­r förstår att den kan dö – även om den inte vill det. Så var det med mig, säger Sentsov.

I höstas blev han ändå benådad och hemskickad efter en fångutväxl­ing mellan Ryssland och Ukraina. Han är nu framför allt inriktad på att återuppta sitt filmskapan­de, kombinerat med arbete för mänskliga rättighete­r.

Politiken försöker han hålla sig ifrån.

– Jag kan bara prata om mig själv och vad jag har gjort. Jag ger inga råd, prognoser eller kommentare­r om andra människor, är exempelvis det enda han vill säga om det besök som statsminis­ter Stefan Löfven (S) gör i Ukraina på onsdag.

Sentsov är född och uppvuxen på Krim och etnisk ryss – precis som majoritete­n på halvön. Men när det gäller statstillh­örigheten är han fullständi­g ukrainsk.

– Vi är ett land i krig. Det kanske är svårt för er att förstå som inte har varit i krig på många år. Men för oss är det enklare. Vi vet vilka som är våra allierade genom ett enkelt svar på frågan: vem tillhör Krim? Sanningen är kort och enkel: Krim tillhör Ukraina. Allt annat är en lögn, säger Oleg Sentsov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden