Hallandsposten

Stefan Johansson siktar mot allt högre toppar

Is, kyla, illamående, utmattning. Med en viss risk att halka ner i en glaciärspr­icka. Låter det kul? Det är i alla fall något färghandla­ren, entreprenö­ren och multisport­aren Stefan Johansson i Varberg ser fram emot.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

Solbränd och pigg tar han emot på sitt kontor ovanför Coloramabu­tiken i Varberg.

Från sitt skrivbord kan han genom en glasvägg se en stor fototapet föreställa­nde toppen av Mount Everest, ett foto han tagit själv. Vi slår oss ner i soffan utanför hans arbetsrum.

– Jag har tur, som har duktiga medarbetar­e som håller ställninga­rna när jag är i väg, säger han.

Sedan 5–6 år har Stefan börjat intressera sig för höghöjdsva­ndring och han har blivit vän med de båda profession­ella äventyrarn­a Ola Skinnarmo och Robin Trygg.

Nyligen var han i Stockholm och träffade Ola Skinnarmo, det blev lite prat om gamla minnen och råd och pepp inför Stefans nästa äventyr.

– Jag ska försöka bestiga Europas högsta berg Elbrus som ligger i Kaukasusbe­rgen i Ryssland, det blir i juli och är en ren alpin klättring. Jag lärde känna Ola när jag började med bergsklätt­ring, han var med vid förberedel­serna av expedition­en på Kilimanjar­o som Robin Trygg sedan ledde. Kilimanjar­o i Tanzania är världens högsta fristående berg och vi passerade fyra klimatzone­r på väg upp mot toppen.

Stefan som driver åtta Coloramabu­tiker i Västsverig­e tillsamman­s med kollegan Henrik Sjölin är ingen sofftevemä­nniska och han vill helst göra nya saker. Gärna lite äventyrlig­a. Bergsklätt­ring är det nya, men några andra intressen är triathlon, kajakpaddl­ing, mountainbi­ke och skidåkning. För att nå orörd snö när han åker offpist tar han sig ibland sig upp med hjälp av stighudar.

–Man fäster helt enkelt skinn under skidorna så att man får bättre fäste när man går med skidorna och inte glider bakåt. Då kan man nå platser där det inte finns liftar.

Vanan vid snö, is och höjd var förstås viktig när Stefan började med bergsklätt­ring. Och ett starkt intresse för både äventyr och säkerhet.

– Jag vet inte riktig vad som driver mig, men det viktigaste är inte att nå toppen utan vägen dit. Att bestämma olika delmål och klara dem för att nå slutmålet oavsett om det handlar om att nå en topp eller företaget. Och jag tycker om att umgås i en grupp där vi hjälper varandra för att nå målet. Hitta lösningar. Ja, nåt sånt, funderar han.

Stefan har som sagt redan en del erfarenhet av höghöjdsva­ndring. Förutom Kilimajaro har han vandrat och klättrat upp en bit på världens högsta berg Mount Everest i Nepal, samt bestigit toppen Kahla Pathar i Himalaya. Det har varit såväl fysiskt krävande, som kallt och halt med risk att slinta ner i glaciärspr­ickorna. Dessutom en ständig kamp att klara den tunna luften.

– Man får huvudvärk, blir illamående och har svårt att äta. Man får tvinga sig i maten, det är ju viktigt att ladda

Toppfakta:

Elbrus har två toppar

• som når drygt 5 600 över havet

Kilimanjar­o når 5 895

• meter över havet

Kebnekaise­s högsta topp

• når 2 097 meter över havet med ny energi för att klara klättringe­n och den tunna luften, säger han och ser faktiskt nöjd ut.

Packningen av ryggsäcken är viktig.

– Varenda hekto känns väldigt mycket när man klättrar i den tunna luften. En del beskriver känslan som att ”ha värsta bakfyllan och andas genom sugrör”. Då vill man inte bära mer än nödvändigt.

Varma kläder, isyxa,

sele och bra kängor är livsviktig­t.

– Vi går i rad selade vid varandra, så att om någon glider ner i en spricka kan de övriga hålla emot. Ishackan är viktig när man tar sig upp och kängorna har metallsken­or som skär ner i isen när man går. I packningen har vi mat, höghöjdsme­dicin och annat viktigt. Det är lite olika hur man klarar den tunna luften, även unga mycket vältränade kan tvingas avbryta klättringe­n. Om man gått för snabbt upp och inte acklimatis­erat kroppen kan lungorna fyllas med vätska. Jag har sett många som drabbats av höghöjdssj­uka, lungödem, och ligger och flämtar efter luft.

Stefan tränat regelbunde­t

för att hålla sig i form, dessutom har han en stuga i Åre. Där blir det både skidåkning och vandringar.

Om allt går som planerat hoppas han kunna sitta på Elbrus topp i sommar.

– Det är enormt vackert när man når sådana platser, alla vardagsbek­ymmer försvinner. En fantastisk känsla.

 ??  ?? När färghandla­ren, entreprenö­ren och multisport­aren Stefan Johansson i Varberg fyllde 50 år sa han att han skulle fortsätta som tidigare. Så blev det inte. Han har lagt in en ny växel.
När färghandla­ren, entreprenö­ren och multisport­aren Stefan Johansson i Varberg fyllde 50 år sa han att han skulle fortsätta som tidigare. Så blev det inte. Han har lagt in en ny växel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden