Hallandsposten

Kameror som klarar tuffa tag

Om du vill filma och fotografer­a medan du rider, cyklar, åker snowboard eller gör något annat våghalsigt, är mobilen för ömtålig med sin stora glasskärm. Då är en liten tålig actionkame­ra perfekt.

- Eva Wieselgren

Här är tre av årets modeller. Alla tre är vattentäta och stötsäkra och kan kommunicer­a med mobilen via appar. Alla tar stillbilde­r med 12-13 megapixel och filmar i full HD. Osmo Action och Hero 8 kan dessutom filma i 4K-upplösning, ta timelapse- och slowmotion­filmer och har möjlighet att byta batteri. Priserna kan variera.

Canon Ivy Rec

Pris: 1 499 kronor

En enkel actionkame­ra som alltid kan hänga med – bokstavlig­en, eftersom den har inbyggd karbinhake. Haken fungerar också som sökare, du tittar genom hålet för att se vad som hamnar på filmen eller bilden. Det finns ingen skärm. För att kolla hur det blev måste du ansluta kameran till en app i mobilen. Gör du det kan du också se vad kameran spelar in i realtid.

På baksidan finns ett hjul där du kan ställa in om du ska ta stillbilde­r, filma eller göra båda saker samtidigt. På undersidan går det att skruva fast ett stativ.

Ivy Rec finns i svart, turkos, limegrönt och rosa. Den släpptes nyss och verkar nu vara slutsåld. Läs mer på canon.se

Gopro Hero Black

Pris: 4 990 kronor

Årets modell av Hero Black behöver inget extra hus eller skal. Fästena för att sätta fast kameran i olika tillbehör fälls ut som vingar från undersidan. Den har fått bättre videostabi­lisering jämfört med tidigare, filmerna blir mindre skakiga. För den som vill ha fler funktioner kommer snart nya tillbehör (som inte är billiga) för att ansluta Led-lampa, mikrofon eller en extra skärm. Kameran kan styras från mobilen eller med röstkomman­don och funkar bra även om inte mobilen är med.

Tycker du priset är för högt är fjolårets modell Hero 7 Black fortfarand­e en bra actionkame­ra.

DJI Osmo Action

Pris: 2 990 kronor

DJI som mest är kända för sina drönare har gjort en actionkame­ra som passar särskilt bra för den som vloggar, videoblogg­ar, och vill ha med sitt eget ansikte i filmen. Den har inte bara skärm på baksidan utan också på framsidan, du växlar mellan skärmarna när du vill. Osmo Action går att använda med fästen och stativ som är gjorda för Gopro, till exempel för att fästa kameran på cykelstyre eller hjälm. Osmo Action går att styra med mobilen och med rösten eller med tryckninga­r på kameran.

 ?? Bild: Canon, Gopro respektive DJI ?? Överst: Canons lilla roliga actionkame­ra finns i glada färger och går att hänga i kläder eller väska. Haken är inbyggd. Den har ingen skärm. Till vänster: Gopros senaste behöver inget skal, den har inbyggt fäste för hållare. Till höger: DJI har gjort en actionkame­ra med två skärmar, så att du ser när du spelar in dig själv.
Bild: Canon, Gopro respektive DJI Överst: Canons lilla roliga actionkame­ra finns i glada färger och går att hänga i kläder eller väska. Haken är inbyggd. Den har ingen skärm. Till vänster: Gopros senaste behöver inget skal, den har inbyggt fäste för hållare. Till höger: DJI har gjort en actionkame­ra med två skärmar, så att du ser när du spelar in dig själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden