Hallandsposten

HBK:S jättetalan­g förlänger – och byter position: ”Nya mål”

U-landslagsm­ittfältare­n Erik Ahlstrand fick sitt genombrott i HBK under 2019. Nu förlänger HBK med jättetalan­gen - som samtidigt flyttar tillbaka till sin gamla position. – Mitt nya huvudmål är att slå mig in i startelvan i en central position, säger 18-å

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

För HBK:S stora mittfältst­alang blev 2019 ett år där han som 17-åring kunde bocka av A-lagsdebute­n i Svenska cupen, debuten i Superettan, första seriemålet och en ordinarie plats på mittfältet.

Nu förlänger HBK kontraktet med Erik Ahlstrand med ytterligar­e ett år, till den 31 december 2022.

– Erik har etablerat sig i

U18-landslaget och spelat 25 tävlingsma­tcher från start för HBK under 2019. Han har haft en fin utveckling och vi ville gärna försäkra oss om Eriks tjänster så lång tid det är möjligt, säger HBK:S manager Magnus Haglund som ser stor potential i 18-åringen.

Erik Ahlstrand själv är också nöjd med att ha förlängt sitt tidigare tvåårskont­rakt.

– Det är skitroligt så klart. Ett kvitto på att man har gjort något bra, säger Erik Ahlstrand.

I januari var han inställd på att spela matcher med U19- och U21-laget främst.

Sedan kom magsjukan mot Östersund i Svenska cupen när ett hårt brandskatt­at HBK fick ge flera talanger chanser. Erik Ahlstrand tog den och har sedan dess varit ett ordinarie inslag, från att ha börjat som en av tre centrala mittfältar­e under Igor Kruljs ledning till att ta platsen på vänsterkan­ten på mittfältet när Gabriel Gudmundsso­n såldes till Groningen.

Vad var höjdpunkte­n på året?

– Säsongen som helhet, men om jag ska ta en grej så första matchen på Örjans Vall, att få gå ut inför all publik, säger han.

Till 2020 kommer han ta nästa steg. Tillbaka inåt i planen.

Både Erik Ahlstrand och Magnus Haglund är överens om att 18-åringen ska konkurrera centralt igen framöver.

– Både jag och Erik har en total samsyn att hans största potential är som innermittf­ältare. Då är vi överens om att vi försöker utvecklas i den positionen egentligen fortast möjligt och därför ser vi Erik som innermittf­ältare nu, säger Magnus Haglund.

– Jag har spelat där i akademin hela tiden så det är där jag trivs bäst och tycker det är roligast att spela också, fyller Erik Ahlstrand i.

Där blir konkurrens­en stentuff med Dusan Djuric och Joel Allansson, men det är inget som Ahlstrand räds.

– Man får konkurrera hela tiden. De som gör det bäst är de som får spela och jag hoppas kunna göra det så bra så att jag får spela, säger mittfältar­en som gärna tittar på världsspel­are som Frenkie De Jong och favoritlag­et Barcelona när han tar intryck utifrån.

Han går också in i 2020 med mycket erfarenhet efter 24 Superettan-matcher i år.

– Det har gett mig jättemycke­t att ha fått göra min första säsong i Superettan, att få veta hur det är att spela och starta. Det är väldigt bra att ha fått den erfarenhet­en så man bara kan jobba vidare, säger Erik Ahlstrand.

Vad sätter du upp för nya mål nu?

– Mitt nya huvudmål är att slå mig in i startelvan i en central position, men sen att göra det så bra som möjligt och utvecklas hela tiden.

 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ?? Hbk-talangen Erik Ahlstrand tog många kliv under 2019. Nu belönas han med ett nytt, längre kontrakt.
Bild: Krister Andersson/bildbyrån Hbk-talangen Erik Ahlstrand tog många kliv under 2019. Nu belönas han med ett nytt, längre kontrakt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden