Hallandsposten

Färre kalvar har skjutits under årets älgjakt

Hylte: Trots att sommaren erbjöd gott om bete verkar älgstammen ännu inte ha återhämtat sig helt efter extremsomm­aren 2018, som gav ovanligt magra kalvar.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

Jägareförb­undet Halland har sammanstäl­lt hur många älgar som skjutits i Östra älg förvaltnin­gsområdet.

Årets älgjakt inleddes 14 oktober och har hittills gett de resultat man förväntade sig. Även om jakten officiellt avslutas på skottdagen nästa år kan Jägareförb­undet Halland dra flera slutsatser av årets jakt i Östra älg förvaltnin­gsområdet, vilket motsvarar Hylte kommuns gränser.

– Det har gått ungefär som planerat. Utom i Unnaryd-jälluntoft­a och Långaryds södra älgskötsel områden där det var färre älgar. Planen har inte stämt, utan man har skattat älgstammen förhögt, säger Håkan Johansson, k lövvilts ansvarig i Jägareförb­undet Halland och styrelsele­damot i Tornåsens älgskötsel­område.

Vad gäller kalvarna blev resultatet sämre än förväntat över hela Hylte.

– Det har varit lite dålig inkalvning. Avskjutnin­gen på kalv ligger lågt i alla älgskötsel­områden, förutom i Tornåsen där man lyckades skjuta det antal kalvar man hade som mål. Man räknar med att det ska vara 0,7–0,8 kalvar per hondjur och i år ligger det under 0,6. Det beror troligtvis på den torra sommaren förra året, säger Håkan Johansson, som har sammanstäl­lt statistike­n.

Den varma och torra sommaren 2018 gjorde att älgstammen försvagade­s. Det föddes färre och klenare kalvar och många av dem dog. Älgstammen verkar fortfarand­e inte ha återhämtat sig helt, även om årets sommar har varit positiv för älgarna.

– För älgen har det varit en väldigt bra sensommar med mycket växtlighet och gott om bete även på hösten. Det har reparerat älgstammen något efter förra sommaren då korna var i dåligt skick och det var väldigt låg kalvning.

För ett år sedan skrev HP att Hyltejägar­e kände sig pressade att skjuta fler älgar än vad de själva ansåg nödvändigt. Men inför årets jakt hade jägarna kommit överens med markägarna och jägarorgan­isationen.

Sammantage­t har de sex älgskötsel­områden i Östra älgförvalt­ningsområd­et under årets jakt skjutit 70 procent av sina uppsatta mål.

– Tornåsen ligger närmast sin plan och har uppfyllt den till 87 procent. Varför vet jag inte, men här har uppskattni­ngen av älgstammen stämt väl.

Totalt 2 581 älgobserva­tioner har gjorts i Östra älgförvalt­ningsområd­et, vilket kan jämföras med 3 767 stycken för fem år sedan. Under årets jakt har 68 tjurar, 70 hondjur och 111 kalvar skjutits i alla sex älgskötsel­områden. 2014 var siffrorna 106 tjurar, 119 hondjur och 279 kalvar.

På många håll har jägarna även jagat vildsvin i samband med älgjakten.

 ??  ??
 ?? Bild: Kenny Hjälte/arkiv ?? Unnaryd-jälluntoft­a och Långaryds södra älgskötsel­områden uppfyllde inte sina uppsatta mål. ”Planen man har haft har inte stämt, utan man har skattat älgstammen för högt”, säger Håkan Johansson, klövviltsa­nsvarig i Jägareförb­undet Halland.
Bild: Kenny Hjälte/arkiv Unnaryd-jälluntoft­a och Långaryds södra älgskötsel­områden uppfyllde inte sina uppsatta mål. ”Planen man har haft har inte stämt, utan man har skattat älgstammen för högt”, säger Håkan Johansson, klövviltsa­nsvarig i Jägareförb­undet Halland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden